Now Reading:
Održana svečana 15. obljetnica rada Međimurske energetske agencije MENEA
Full Article 4 minutes read

Održana svečana 15. obljetnica rada Međimurske energetske agencije MENEA

Održana je proslava povodom 15. godišnjice djelovanja Međimurske energetske agencije MENEA. Proslavu su svojim dolaskom uveličali brojni visoki dužnosnici i gosti, a proslava se održala u Razvojno-edukacijskom centru za metalsku industriju – Metalska jezgra.

Alen Višnjić, direktor Međimurske energetske agencije MENEA, prisjeća se kako su prije 15 godina počeli s prilično jednostavnim ulaganjem soft projekta, pripremajući strateške i planske dokumente. S vremenom su počeli i realizirati te iste projekte i dokumente te napravili puno investicija u energetsku obnovu zgrada javnih sektora u vrijednosti preko 15 milijuna eura.

Prosječne uštede koje se ostvaruju, prema našim analizama, prelaze 40 posto. Iako su projektirane mnogo veće, to nije pravi odraz s obzirom na to da se projekt projektira prema građevinskom stanju zgrade, a na uštede utječe i ponašanje korisnika, vremenski uvjeti i mnogi čimbenici na koje ne možemo utjecati – rekao je Višnjić i najavio skorašnji završetak energetske obnove Županijske bolnice Čakovec u kojoj će se postizati i najveće uštede.

Višnjić je najavio zanimljivo i dinamično razdoblje pred MENEA-om, pošto su MENEA projekti odobreni na međunarodnim programima i europskim fondovima. No, na zanimljivo razdoblje utječe i trenutno nestabilno tržište energenata i cijena.

-S obzirom na inflaciju i na stalna poskupljenja cijene energenata, imamo još više posla i puno veći interes za obnovljivim izvorima energije jer je sada to postalo isplativo svima! Ako budu cijene veće, svi energetski projekti bit će puno isplativiji tako da vjerujem da ćemo imati još više posla i još više projekta – zaključio je Višnjić.

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je kako je Međimurska energetska agencija MENEA u ovih 15 godina opravdala svoje postojanje kao županijska potporna institucija koja osmišljava i provodi projekte energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

-U našem vlasništvu su nekretnine poput obrazovanih i zdravstvenih institucija i uvijek kada koristimo neku šansu da obnovimo te zgrade, MENEA je bila zadužena za izradu sustava – od izrade energetskog certifikata, percepcije onog što treba obnoviti, prijave projekta na natječaj. Visoka uspješnost u korištenju europskih fondova je, između ostalog, zahvaljujući njima – rekao je Posavec.

Dodao je i kako je MENEA-i dan zadatak nalaženja modela za sklapanje sporazuma za nabavu energenata što je Međimurskoj županiji u jeku poremećaja na energetskom tržištu osiguralo uštede koje se mjere u desecima milijuna kuna.

-U ovom trenutku imamo 10-ak projekata preko ESCO modela energetske učinkovitosti. Tu su područne škole, ambulante u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, Dom za starije i nemoćne osobe. Koristimo tu šansu da bismo imali bolje uvjete i pripremamo još barem 20-ak projekata iz ranih društvenih segmenata za zgrade od javnog interesa. Visoki je postotak iskoristivosti fondova i obnovljivih zgrada, ali nastavljamo i dalje jer potreba uvijek postoji – rekao je Posavec i poručio kako je u Međimurskoj županiji energetski obnovljeno 18 osnovnih i srednjih škola te gotovo sve zdravstvene i javne ustanove.

Posebni savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klimu Julije Domac naveo je MENEA-u kao primjer svima kako se treba raditi, gdje struka dominira, a politike ima izrazito malo.

-Upravo tako treba voditi energetiku na razini Čakovca, na razini Zagreba te na razini čitave Republike Hrvatske. Po cijeloj Hrvatskoj imamo veliku priliku povećati korištenje sunčeve energije. Sunce u Hrvatskoj sjaji puno više nego u mnogim dijelovima Europe, no, nažalost, po količini, po udjelu korištenja sunčeve energije po glavi stanovnika mi smo drugi najgori u Europi – rekao je Domac i istaknuo kako diljem Međimurske županije postoje brojni potencijali u termalnoj energiji i energetskoj učinkovitosti.

md/sjever.hr
06.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.