Now Reading:
ZAGREPČANI, I VAS SE PITA Uključite se u planiranje zelene infrastrukture u svom kvartu i budite dio promjene – evo kako
Full Article 2 minutes read

ZAGREPČANI, I VAS SE PITA Uključite se u planiranje zelene infrastrukture u svom kvartu i budite dio promjene – evo kako

Grad Zagreb pokrenuo je izradu Strategije zelene urbane obnove Grada Zagreba s ciljem osmišljavanja sustavnog pristupa planiranju, oblikovanju, upravljanju i održavanju zelene infrastrukture te kružnom gospodarenju prostorom i zgradama. Strategiju za Grad Zagreb izrađuje tvrtka Vita projekt d.o.o., a izrada se u potpunosti financira bespovratnim sredstvima Europske unije, kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti.

Zelena infrastruktura je sustav kvalitetnih zelenih i vodenih površina koje omogućuju niz koristi za stanovništvo dok istodobno pružaju stanište za biljke i životinje. Pod zelenim površinama se ovdje misli na sve javne i privatne površine pod vegetacijom (parkovi, dječja igrališta, šume, livade, drvoredi, itd.), uključujući i zelene krovove, fasade i sl.

Kružno gospodarenje prostorom i zgradama podrazumijeva poticanje ponovnog korištenja zgrada i prostora i produljenje trajnosti postojećih prostora i zgrada, poticanje mjera smanjenja količine građevnog otpada te povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije te ponovnog korištenja postojećih građevnih proizvoda i materijala.

Budući da se zelena infrastruktura i prostor uopće planiraju za stanovništvo koje u njemu živi i koristi ga, ovim putem žele se prikupiti stavovi, razmišljanja, potrebe i želje stanovnika Grada Zagreba o ove dvije teme. Na taj način će se omogućiti da ponuđena rješenja budu prilagođena preferencijama, željama i potrebama stanovnika te da se poveća kvaliteta javnih prostora, a njihovo korištenje bude ugodnije.

Ovo je prilika da se uključite svojim stavovima i razmišljanjima u planiranje zelene infrastrukture Grada Zagreba.


Anketu možete ispuniti ovdje.

sjever.hr/Facebook Grad Zagreb
01.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.