Now Reading:
ZAGREPČANI, I VAS SE PITA Uključite se u planiranje zelene infrastrukture u svom kvartu i budite dio promjene – evo kako
Full Article 2 minutes read

ZAGREPČANI, I VAS SE PITA Uključite se u planiranje zelene infrastrukture u svom kvartu i budite dio promjene – evo kako

Grad Zagreb pokrenuo je izradu Strategije zelene urbane obnove Grada Zagreba s ciljem osmišljavanja sustavnog pristupa planiranju, oblikovanju, upravljanju i održavanju zelene infrastrukture te kružnom gospodarenju prostorom i zgradama. Strategiju za Grad Zagreb izrađuje tvrtka Vita projekt d.o.o., a izrada se u potpunosti financira bespovratnim sredstvima Europske unije, kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti.

Zelena infrastruktura je sustav kvalitetnih zelenih i vodenih površina koje omogućuju niz koristi za stanovništvo dok istodobno pružaju stanište za biljke i životinje. Pod zelenim površinama se ovdje misli na sve javne i privatne površine pod vegetacijom (parkovi, dječja igrališta, šume, livade, drvoredi, itd.), uključujući i zelene krovove, fasade i sl.

Kružno gospodarenje prostorom i zgradama podrazumijeva poticanje ponovnog korištenja zgrada i prostora i produljenje trajnosti postojećih prostora i zgrada, poticanje mjera smanjenja količine građevnog otpada te povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije te ponovnog korištenja postojećih građevnih proizvoda i materijala.

Budući da se zelena infrastruktura i prostor uopće planiraju za stanovništvo koje u njemu živi i koristi ga, ovim putem žele se prikupiti stavovi, razmišljanja, potrebe i želje stanovnika Grada Zagreba o ove dvije teme. Na taj način će se omogućiti da ponuđena rješenja budu prilagođena preferencijama, željama i potrebama stanovnika te da se poveća kvaliteta javnih prostora, a njihovo korištenje bude ugodnije.

Ovo je prilika da se uključite svojim stavovima i razmišljanjima u planiranje zelene infrastrukture Grada Zagreba.


Anketu možete ispuniti ovdje.

sjever.hr/Facebook Grad Zagreb
01.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.