Now Reading:
“TO NIJE USPIO NITI JEDAN GRAD U RH” Otpad ne prestaje biti goruća tema u Zagrebu, Tomašević ponovo najavio novi režim odvoza!
Full Article 2 minutes read

“TO NIJE USPIO NITI JEDAN GRAD U RH” Otpad ne prestaje biti goruća tema u Zagrebu, Tomašević ponovo najavio novi režim odvoza!

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, zamjenici Luka Korlaet i Danijela Dolenec i ovoga su utorka na redovnoj konferenciji za medije izašli pred javnost te komentirali aktualnosti i odgovarati na pitanja iz svakodnevice glavnog grada.

Među brojnim temama, Tomašević je među ostalim najavio i novi režim odvoza otpada, donosi Večernji.

– Uvođenjem novog modela smanjio se udio komunalnog otpada za 27 posto za nekoliko mjeseci, što nije uspio niti jedan Grad u RH, što nam omogućuje da smanjimo broj odvoza miješanog komunalnog otpada za višestambene zgrade kako bi stabilizirali pojačani odvoz papira i plastike – kazao je Tomašević.

Dodao je kako je sustav tijekom protekla dva tjedna testiran u Gradu, a ukoliko se pokaže potreba odvozit će se i češće.

– To je uobičajen trend i u drugim gradovima u Europi koji razvrstavaju. Primjerice u Budimpešti se također odvozi MKO jednom tjedno, to je i u Münchenu. U Ljubljani je izuzev u centru Grada odvoz u drugim četvrtima jednom u tri tjedna – istaknuo je dodavši da će to značiti stabilizaciju i češći odvoz plastike koja se na nekim mjestima odvozi i četiri puta tjedno.

Najavio je da će se nabaviti i novi kamioni za odvoz te kako su već unajmljeni kamioni za dodatne kapacitete. Žute vrećice i dalje ostaju za kuće, uz molbu za stanare višestambenih zgrada da ne ostavljaju žute vrećice ispred zgrada osim ako ne žive u centru, već da se plastika odlaže u žute kontejnere.

– Stoga smo postavili još 5 tisuća novih kontejnera od 1100 litara – rekao je.

Napomenuo je kako nije nužno odvajati plastiku i metal u žute vrećice. Nije nužno odvajati i biootpad u smeće vrećice, već je dovoljno i u papirnate i ostale vrećice, nastavio je Tomašević obrazlaganje o otpadu.

– Ukoliko građani žele znati koji je dan kada će se otpad odvoziti, mogu to saznati na mrežnim stranicama Čistoće gdje je postavljena tražilica u koju unesete adresu i doznate kada vam je termin odvoza otpada – rekao je Tomašević i dodao da je opcija i provjera u aplikaciji RazvrstajMojZg.

Opširnije ovdje.

sjever.hr/vecernji.hr
28.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.