Now Reading:
“TO NIJE USPIO NITI JEDAN GRAD U RH” Otpad ne prestaje biti goruća tema u Zagrebu, Tomašević ponovo najavio novi režim odvoza!
Full Article 2 minutes read

“TO NIJE USPIO NITI JEDAN GRAD U RH” Otpad ne prestaje biti goruća tema u Zagrebu, Tomašević ponovo najavio novi režim odvoza!

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, zamjenici Luka Korlaet i Danijela Dolenec i ovoga su utorka na redovnoj konferenciji za medije izašli pred javnost te komentirali aktualnosti i odgovarati na pitanja iz svakodnevice glavnog grada.

Među brojnim temama, Tomašević je među ostalim najavio i novi režim odvoza otpada, donosi Večernji.

– Uvođenjem novog modela smanjio se udio komunalnog otpada za 27 posto za nekoliko mjeseci, što nije uspio niti jedan Grad u RH, što nam omogućuje da smanjimo broj odvoza miješanog komunalnog otpada za višestambene zgrade kako bi stabilizirali pojačani odvoz papira i plastike – kazao je Tomašević.

Dodao je kako je sustav tijekom protekla dva tjedna testiran u Gradu, a ukoliko se pokaže potreba odvozit će se i češće.

– To je uobičajen trend i u drugim gradovima u Europi koji razvrstavaju. Primjerice u Budimpešti se također odvozi MKO jednom tjedno, to je i u Münchenu. U Ljubljani je izuzev u centru Grada odvoz u drugim četvrtima jednom u tri tjedna – istaknuo je dodavši da će to značiti stabilizaciju i češći odvoz plastike koja se na nekim mjestima odvozi i četiri puta tjedno.

Najavio je da će se nabaviti i novi kamioni za odvoz te kako su već unajmljeni kamioni za dodatne kapacitete. Žute vrećice i dalje ostaju za kuće, uz molbu za stanare višestambenih zgrada da ne ostavljaju žute vrećice ispred zgrada osim ako ne žive u centru, već da se plastika odlaže u žute kontejnere.

– Stoga smo postavili još 5 tisuća novih kontejnera od 1100 litara – rekao je.

Napomenuo je kako nije nužno odvajati plastiku i metal u žute vrećice. Nije nužno odvajati i biootpad u smeće vrećice, već je dovoljno i u papirnate i ostale vrećice, nastavio je Tomašević obrazlaganje o otpadu.

– Ukoliko građani žele znati koji je dan kada će se otpad odvoziti, mogu to saznati na mrežnim stranicama Čistoće gdje je postavljena tražilica u koju unesete adresu i doznate kada vam je termin odvoza otpada – rekao je Tomašević i dodao da je opcija i provjera u aplikaciji RazvrstajMojZg.

Opširnije ovdje.

sjever.hr/vecernji.hr
28.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.