Now Reading:
U Klanjcu obilježeno velikih 20. godina djelovanja Hrvatskozagorskog književnog društva
Full Article 3 minutes read

U Klanjcu obilježeno velikih 20. godina djelovanja Hrvatskozagorskog književnog društva

Hrvatskozagorsko književno društvo (HZKD) svečano je ove subote obilježilo 20. obljetnicu kontinuiranog i plodonosnog djelovanja. U punoj gradskoj dvorani u Klanjcu, svečanost zagorskih književnika uveličali su izaslanik predsjednika Republike, posebni savjetnik za kulturu Zdravko Zima, zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek, klanječki gradonačelnik Zlatko Brlek, načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša, predsjednik Literarne družbe Maribor Marjan Pungartnik, predsjednica i članovi Literarnog društva “Sončnica” iz Rogaške Slatine, mnogobrojni kulturni djelatnici, vjerna klanječka publika i ostali ljubitelji književnosti te mnogobrojni članovi HZKD-a.

Predsjednik HZKD-a Božidar Brezinščak Bagola podsjetio je okupljene kako je HZKD osnovan jednog kišnog listopadskog petka 2002. godine na inicijativu pjesnika Božidara Staroveškog i Vladimira Poljanca, koji su još godinu ranije u Zelenjaku organizirali Prvi susret zagorskih pjesnika tijekom kojega je izražena želja da ovakvo okupljanje zagorskih pjesnika postane tradicionalno, ali i da se organiziraju u svoju udrugu.

– Tridesetak članova osnivača okupilo se na Osnivačkoj skupštini u klanječkoj kino dvorani 11. listopada 2002. s težnjom stvaranja strukovne udruge koja bi okupljala sve poslanike lijepe pisane riječi. Pjesnike, pripovjedače, romanopisce, dramatičare, književne kritičare, prevoditelje, povjesničare književnosti i umjetnosti i druge, prvenstveno zbog unapređivanja književnog stvaralaštva, kako autora iz Hrvatskoga zagorja, tako i autora čija je Hrvatsko zagorje – vokacija – rekao je Brezinščak Bagola.

Uz ovu vrijednu obljetnicu HZKD je predstavio i fotomonografiju koja na stotinjak stranica donosi presjek dvadesetogodišnjeg rada i bogate nakladničke djelatnosti društva. Kako je na svečanosti istaknula dopredsjednica HZKD-a Mirjana Mikulec, od 2004. godine, kada je HZKD pokrenuo svoju nakladničku djelatnost, objavljeno je u biblioteci Esejistika osam naslova, u biblioteci Književnost 38, u biblioteci Riječ horvatska Feljtoni Rikarda Jorgovanića, a tu je i osam zbornika članova Društva.

– S više od pedeset objavljenih knjiga HZKD se tako svrstao među najplodonosnije nakladnike u Hrvatskom zagorju. Društvo je organiziralo više cjelodnevnih književnih susreta u Klanjcu i Krapini, nekoliko okruglih stolova, susrete djece i dječjih pisaca, obilježilo vrijedne obljetnice života i književnog rada svojih članova te priredilo brojne promocije i predstavljanja svojih nakladničkih izdanja i svojih članova u brojnim zagorskim sredinama i u Sloveniji. U suradnji s Općinom Hum na Sutli dodijeljene su i godišnje književne nagrade “Rikard Jorgovanić” za najbolja književna ostvarenja – pojasnila je Mikulec.

Zamjenica Petek uručila je predsjedniku Društva Zahvalnicu za izniman doprinos razvoju kulture te za promociju Krapinsko-zagorske županije, a čestitke su uputili i Zdravko Zima, Zlatko Brlek i Marjan Pungartnik.

U glazbenom dijelu programa nastupio je Ženski vokalni ansambl “Sotelie” iz Huma na Sutli, jedan od najboljih malih vokalnih sastava u Hrvatskoj, s kojim Društvo surađuje još od 2008. godine te Igor Siročić koji je bio glazbeni gost HZKD-a na mnogobrojnim promocijama novih knjiga.

Tradicionalno su članovi HZKD-a posjetili i Spomen park znamenitih Klanjčana kako bi zapalili svijeću i položili cvijeće na grobu pjesnika Antuna Mihanovića.

Dvadeseta obljetnica predstavlja na neki način i prekretnicu u radu Društva jer je Skupština HZKD-a, održana netom prije svečanosti, donijela odluku da se umjesto sadašnjeg Hrvatskozagorskog književnog društva utemelji Krapinsko-zagorski ogranak DHK-a (Društva hrvatskih književnika) čiji je Upravni odbor prošlog tjedan podržao ovu inicijativu članova HZKD-a.

Hrvatskozagorski književnici i njihovi prijatelji i podupiratelji nastavili svoj su svoj obljetnički susret u lijepoj atmosferi, uz ugodan razgovor i prisjećanja na drage zajedničke trenutke koji su obilježili djelovanje HZKD-a u kojem je, uz promociju književnosti, uvijek jednako važno bilo i iskreno prijateljstvo i pajdaštvo.

www.sjever.hr
07.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.