Now Reading:
HGSS svako malo juri na teške intervencije na vrh Ivančice, pa im Grad probija snijegom zatrpanu cestu – uputili i važan apel svim planinarima
Full Article 3 minutes read

HGSS svako malo juri na teške intervencije na vrh Ivančice, pa im Grad probija snijegom zatrpanu cestu – uputili i važan apel svim planinarima

Na inicijativu i u organizaciji Grada Ivanca, u petak poslijepodne počelo je čišćenje 9 kilometara ceste na potezu od Žganog vina do vrha Ivančice koja je prekrivena obilnim snijegom. Za taj posao Grad je angažirao tešku mehanizaciju Hidroinga d.d. iz Varaždina.

O količini snježnih padalina i surovim uvjetima koji vladaju u planini svjedoči podatak da je čišćenje počelo u petak poslijepodne, nastavljeno je u subotu, pri čemu se s radovima došlo 1,5 km do druge lugarske kućice, a ponovno se nastavlja i u ponedjeljak.

Prethodno je Ivkom d.d. svojim strojem raščistio cestu od Prigorca do Žganog vina. Iako je cesta u nadležnosti ŽUC-a, već godinama se u zimskim uvjetima ne čisti te je zatvorena za promet. Međutim, zbog sve češćih ozljeda planinara, kako zbog nepažnje, nezgoda i nepoznavanja planine, tako i zbog lakomislenosti pojedinih posjetitelja, avanturizma te konzumiranja alkohola, članovi HGSS-a svako malo jure na iznimno teške i mukotrpne intervencije.

Pritom im je glavni problem upravo neočišćena cesta do vrha i otežan pristup do unesrećenih.

-Budući da su iz ŽUC-a poručili da u svom planu nemaju predviđeno čišćenje ove ceste, a potaknuti sigurnosnim razlozima, odlučili smo čišćenje ceste do vrha Ivančice isfinancirati gradskim sredstvima, kako bismo HGSS-u i hitnim službama u slučaju potrebe omogućili nesmetan pristup vozilima do samog vrha – izjavio je gradonačelnik Milorad Batinić zahvalivši i tvrtki Odašiljači i veze iz Zagreba koja će pokriti 30 posto troškova, budući da je i njoj u interesu očišćena cesta do vrha radi pristupa odašiljaču.

Očišćena cesta omogućit će i nesmetanu opskrbu Planinarskog doma na Ivančici, no ona i dalje ostaje zatvorena za posjetitelje. Iz Grada apeliraju na sve da ne kreću svojim automobilima do vrha jer je kretanje cestom u ovakvim uvjetima vrlo opasno.

-Pristup vrhu imat će samo interventne službe, vozila tvrtke Odašiljači i veze te osoblje Planinarskog doma za potrebe opskrbe – poručuje Marko Friščić, zamjenik gradonačelnika i načelnik Stožera civilne zaštite.

Također, zbog velike navale vikend posjetitelja nakon snježnih padalina, preopterećeno je postalo i parkiralište na Rapikovcu, što je proteklih dana dovelo do prometnog kolapsa u Prigorcu te otežalo pristup vozilima interventnih službi. I nedavna intervencija HGSS-a na Ivančici, kada je spašavana osoba s ozljedom koljena, pokazala je koliko je važno u neposrednoj blizini planine imati osiguran prolaz za interventna vozila.

-Obavještavamo sve posjetitelje Ivančice da će ubuduće dva parkirna mjesta na Rapikovcu biti obilježena i rezervirana za vozila HGSS-a. Ova dva mjesta zasad će biti označena natpisom (tablom), a čim to dopuste vremenske prilike, bit će i iscrtana. Apeliramo na sve izletnike da na ovim mjestima ne parkiraju svoja osobna vozila (a jednako tako i na mjestima rezerviranim za invalide) jer možda će pomoć na planini biti potrebna upravo vama. S obzirom na sigurnosni aspekt ove priče, parkiranje će kontrolirati prometni redar i policija – poručuje Friščić.

www.sjever.hr / ivanec.hr
05.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.