Now Reading:
Ljutit Tomašević štrajk nazvao nezakonitim: Višegodišnje zanemarivanje? Pa mi smo na vlasti godinu i pol!
Full Article 3 minutes read

Ljutit Tomašević štrajk nazvao nezakonitim: Višegodišnje zanemarivanje? Pa mi smo na vlasti godinu i pol!

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević održao je konferenciju za medije u povodu posljednjih zbivanja u podružnici Čistoća Zagrebačkog holdinga, prenosi net.hr

-Za razliku od prošle vlasti, ova vlast je u potpunosti poštivala kolektivni ugovor u Zagrebačkom Holdingu. Zbog neisplate božićnica bila je i tužena (vlast). Mi kao nova vlast ne samo da poštujemo kolektivni ugovor nego smo dali uputu Upravi Holdinga da ide dodatno povećati materijalna prava, svjesni inflacije i novih uvjeta rada zbog odvoza otpada – rekao je Tomašević uvodno.

Sindikati su se postavili da žele linearno povećanje plaća, i onima u srednjem menadžmentu i onima s najnižim primanjima. Mi i Uprava Holdinga smo smatrali da je socijalno pravednije da se više povećaju plaće onima koji imaju najmanje plaće – rekao je vidno ljutit gradonačelnik.

Rekao je da su krajem godine plaće povećane 13 posto upravo radnicima koji sada štrajkaju, a onima u srednjem menadžmentu manje od 5 posto.

Dodao je da radnici uživaju sva prava kolektivnog ugovora koji do sada nisu imali.

-I sada mi ispadamo neosjetljivi, a sindikati kažu da se govori o višegodišnjem zanemarivanju? Mi smo godinu i pol na vlasti – rekao je Tomašević ljutito.

-I onda se desi nenajavljeni, nezakoniti štrajk, koji ne znam da se dogodio kojem gradonačelniku, a mi smo spremni na socijalni dijalog – rekao je Tomašević. Podsjetio je da je Grad Zagreb ugrozio svoju likvidnost kako bi se isplatile plaće radnicima Holdinga koji je poslovao u otežanim okolnostima, kako im ‘niti jedan dan ne bi kasnila plaća’.

Komentirajući konkretan slučaj trojice radnika, kaže kako niti radnici ne osporavaju da su pogriješili, ali da je problematična vrsta sankcije.

-Uprava je povukla svoju odluku, radnici Čistoće koji su bili u spontanom štrajku rekli su da je to ključan zahtjev da nastave raditi. Međutim, sutradan je došlo 11 novih zahtjeva. Prekosutra će doći 22 nova zahtjeva. Sindikati tvrde da ovo nije štrajk. A što je onda? – upitao je gradonačelnik nazivajući ovaj nenajavljeni štrajk još jednom nezakonitim.

– Mi smo trenutno u proceduri mirenja i unatoč tome imamo nenajavljeni štrajk koji traje i ide u nedogled. Sindikati tvrde da to nije pod njihovom kontrolom, a u isto vrijeme žele s nama razgovarati o povećanju materijalnih prava na razini cijelog Holdinga. Koja je poanta zakonske regulative o štrajku? U Francuskoj imate hrpu štrajkova sada, ali oni su najavljeni i po zakonu. Morate upozoriti poslodavca. Mi ovdje govorimo u usluzi koja se tiče javnog zdravlja i higijene rekao je Tomašević.

Kazao je da će uprava sudu prijaviti nezakoniti štrajk i da od utorka, trošak plaća radnika koji su u štrajku – govorimo o 100.000 eura dnevno – snosi sindikat – rekao je Tomašević dodajući, ako sindikat s time nema veze, zašto bi se s njima pregovaralo?

-Pozivam radnike da krenu s odvozom. Uprava je spremna odmah prihvatiti 5 od 11 zahtjeva i pregovarati u najkraćem roku o preostalih 6 – rekao je.

Upozorio je da Holding još uvijek može otići u stečaj i da treba voditi računa o troškovima jer u srpnju dolazi obveznica na naplatu u iznosu od 2,3 milijarde kuna, što je bivši gradonačelnik obećao potrošiti na vodoopskrbu, a to nije učinio.

Detaljnije pročitajte ovdje.

sjever.hr/net.hr

Input your search keywords and press Enter.