Now Reading:
Županijska bolnica Čakovec: Pokrenuta je interna istraga. Pozivamo i nadzor Ministarstva
Full Article 3 minutes read

Županijska bolnica Čakovec: Pokrenuta je interna istraga. Pozivamo i nadzor Ministarstva

Nakon pritužbi na Odjel gastroenterologije Županijske bolnice Čakovec koje je na društvenim mrežama iznijela kći pacijentice, Ana Novak o čemu smo pisali u subotu, odgovor je stigao i iz bolnice koja se ispričava zbog neugodnih situacija na Odjelu na koje se Novak pritužila. Reakciju prenosimo u cijelosti:

„Nakon pritužbe koje je gđa. Ana Novak iznijela na tretman nje i njezine majke na Odjelu gastroenterologije Županijske bolnice Čakovec, a potom ih i javno objavila na društvenim mrežama, bolnica se kao prvo ispričava zbog, kako se potužila Ana Novak, neugodnih situacija doživljenih na Odjelu.

Bolnica je odmah po dospijeću pritužbe započela internu proceduru utvrđivanja okolnosti koje su dovele do nesporazuma, a koje ćemo u ponedjeljak dostaviti podnositeljici pritužbe. Također, istog ćemo dana o slučaju i pritužbama obavijestiti Ministarstvo zdravstva i zatražiti da sami istraže je li i kako došlo do pogreške na Odjelu gastroenterologije, a koja se prvenstveno odnosi na lošu komunikaciju na relaciji obitelj pacijenata – liječnik.

Činjenicu da je za vrijeme boravka kćeri kod majke u bolničkoj sobi, preminula pacijentica u istoj sobi, a sestra joj mijenjali infuziju, ako je istinita – neobranjiva je. Mogli bismo ju pokušati braniti vrlo teškim stanjem pacijentice zbog čega je uglavnom spavala, ali nećemo, pustiti ćemo da nadzor utvrdi je li ova tvrdnja istinita i u skladu s nalazom poduzeti daljnje korake.

-Ani Novak i njezinoj majci se, ukoliko se zaista dogodilo na način kako ona tvrdi, i osobno ispričavam zbog ove velike neugodnosti. Također, što se tiče pritužbe na manjak informacija i je li bilo pogrešaka u postupku liječenja, naša će bolnica poduzeti sve radnje kako bi ubuduće, neovisno jesu li ondje zbog vikenda ili praznika samo dežurni liječnici, uspostavila pravovremena komunikacija liječnika i obitelji pacijenata. Apsolutno je jasno da oni što prije trebaju dobiti kvalitetnu informaciju, ne samo zbog profesionalnih nego i moralnih razloga, a je li gđa. Novak traženu informaciju mogla dobiti i ranije nego ju je dobila, pustit ćemo da odluče više instance, nakon provedenog nadzora – ističe ravnatelj ŽB Čakovec, dr. Igor Šegović.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo županijske bolnice Valerija Korent kaže:

-Žalosti me da je uopće došlo do ovog događaja i da se on rješava putem medija i internetskih stranica, a prije nego što su se u ustanovi završile sve zakonske radnje koje su u tijeku i kako bi se utvrdile sve činjenice iznesenog događaja. U tijeku su očitovanja djelatnika te nadzori koji će utvrditi jesu li točne činjenice svih navoda gospođe Novak. Prema tome će se poduzimati potrebne mjere i zakonite radnje. Sestrinska profesije koja je sve zahtjevnija, iziskuje veliki stručni i profesionalni angažman svake medicinske sestre i tehničara i cilj je zdravstvena njega i skrb bolesnika, empatija i profesionalan odnos te individualni pristup ovisno prema zdravstvenom stanju svakog pacijenta.”

www.sjever.hr
22.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.