Now Reading:
Tko je kriv za tragični slučaj u Varaždinu? Šefica Hitne o propustima: Onaj tko je pogriješio odgovarat će
Full Article 3 minutes read

Tko je kriv za tragični slučaj u Varaždinu? Šefica Hitne o propustima: Onaj tko je pogriješio odgovarat će

Šefica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević za Dnevnik Nove TV komentirala je slučajeve koji su završili tragično zbog prekasnog dolaska hitne pomoći, prenosi Index.

Prije nekoliko dana Provjereno Nove TV objavilo je priču o 58-godišnjoj ženi s varaždinskog područja koja je u teškom stanju šest sati čekala hitnu pomoć te idući dan preminula u bolnici, a ona nije jedina.

Naime, hitna je bila u fokusu i kada je pomoć tražio novinar Indexa Vladimir Matijanić, koji je također preminuo. Ministar zdravstva Vili Beroš je i za taj slučaj poslao inspekciju, koja je utvrdila da propusta nije bilo. Maloljetnik iz Gline utopio se prošle godine u Biogradu na Moru. Tamo nije bilo tima hitne pomoći. Smrt mladića na cesti u Zaprešiću je natjerala stanovnike da izađu na ulicu jer u Hitnoj nije bilo liječnika.

-Ministar je nakon provedenog istraživanja potvrdio da postoji osobna odgovornost djelatnika i proveo odgovarajuće mjere u svojoj ingerenciji, tako isto nastupa i zdravstvo. Ministar zdravstva pošalje inspekciju koja se sastoji od pravnika i stručnih osoba, koje onda kažu je li tu bilo propusta – rekla je Grba Bujević za Dnevnik Nove TV.

Grba Bujević upitana je ima li Hitna uopće dovoljno ljudi da bi mogla funkcionirati.

-Na milijun intervencija koje ima Hitna uvijek je strašno kad se nešto tako dogodi, izgubi ljudski život, ali dozvolim da se može dogoditi da negdje netko napravi i neki propust – odgovorila je.

Radi slučaja u Metkoviću kada je 9-godišnji Gabrijel Bebić umro zbog loše medicinske skrbi podignut je optužni prijedlog kojim se liječnice Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije, ispostava Metković, tereti da su propustile adekvatno pregledati dijete te utvrditi ozbiljnost njegovog zdravstvenog stanja i životnu ugroženost, a ministar Beroš tvrdi da će reforma riješiti sve probleme.

-Mi očekujemo kada se uoči da ima odstupanja od onoga što su moderne smjernice, da se to uvaži kroz izmjene i dopune zakona i očekujemo da ćemo premostiti neke stvari koje smo uočili – kazala je Grba Bujević.

Na pitanje treba li i ona kao šefica Hitne odgovarati zbog propusta službe, Grba Bujević poručuje:

“Ako su pogriješili djelatnici, oni imaju svoje komore. Ako je pogriješio ravnatelj zavoda, onda će se tražiti od župana da pokrene on svoj postupak. Ako se ukaže da sam ja za nešto kriva, naravno, svatko treba snositi posljedice za svoje propuste unutar svojih djelatnosti i onoga za što je zadužen.”

Foto: screenshot Dnevnik Nove TV
www.sjever.hr / index.hr / dnevnik.hr
22.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.