Now Reading:
Najbolji dar za mlade uz kraj godine! Grad Čakovec za stipendije studentima osigurao oko 2,3 milijuna kuna
Full Article 4 minutes read

Najbolji dar za mlade uz kraj godine! Grad Čakovec za stipendije studentima osigurao oko 2,3 milijuna kuna

U Čakovcu je održana svečanost potpisivanja ugovora o stipendijama sa studentima, a kako je na samom početku događanja istaknula čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini, u Čakovcu raste broj visokoobrazovanog stanovništva, što direktno utječe na rast plaća i gospodarstva u cjelini, ali i bogatijeg javnog života.

– Sve to je jamstvo da će se naš grad moći nositi sa svim izazovima koje donosi budućnost. Za dio tih pozitivnih trendova zaslužan je i projekt stipendiranja te uspješni mladi ljudi koji se vraćaju u svoj grad – rekla je gradonačelnica Cividini.

Naime, ovih će dana Čakovec postati bogatiji za točno 100 novih studenata koji su svojim prosjekom ocjena, traženim zanimanjem i izvrsnošću zaslužili potporu svog grada koja za 2023. godinu iznosi oko 2,3 milijuna kuna, za nove i već postojeće stipendiste.

Kako je objasnila gradonačelnica, mnogi od njih odabrali su zanimanja koja su u Čakovcu i Međimurju iznimno tražena, a ono što je iznimno važno je da ukoliko studij završe u roku, stipendije neće morati vraćati te ih nakon završetka u njihovom rodnom kraju i gradu, čeka posao.

– Prema podacima koje imamo, velik broj Čakovčanki i Čakovčana se nakon završetka studiranja vraća kući te svoje poslovne karijere i život počinju graditi upravo u njima poznatoj okolini. Vjerujem i želja nam je da im i stipendijama šaljemo poruku da zajednica na njih računa u budućnosti te da svoju sreću ne trebaju tražiti negdje drugdje – poručila je Cividini.

Kako je pritom u svojoj zahvali rekao Lovro Vincek, student na Sveučilištu Sjever u Varaždinu, ova će mu stipendija pomoći ponajviše s troškovima prijevoza i menze.

– To su ujedno i moji najveći troškovi, hvala Gradu što ih preuzima, sigurno će uz ovaj mjesečni iznos biti lakše te će biti od velike pomoći – zaključio je, a studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Anita Bulat objasnila je kako joj stipendija uvelike olakšava troškove.

Studentski život je skup, uz svaku podršku nam je jednostavniji, a ponajviše ću iznos stipendije iskoristiti za javni prijevoz i menzu – naglasila je.

Studentica farmacije Una Jakšić iskoristila je priliku da se u ime svih dobitnika stipendija zahvali na potpori i činjenici da će se uz nju lakše prilagoditi studentskom životu, uz manje financijskog stresa.

– Lijepo je imati dodatnu motivaciju i poticaj kako svog Grada, tako i naše obitelji – rekla je.

Novčane potpore iznose 400 kuna za mlade koji studiraju u Čakovcu, 500 kuna u Varaždinu te 900 kuna mjesečno za studente koji se školuju u Zagrebu i ostalim gradovima u RH i u inozemstvu. Pravo na dodjelu novčane potpore prema objavljenom natječaju za akademsku 2022./2023. godinu ostvarilo je tako 100 novih studenata (za preddiplomski studij 44 studenta 1. godine, 12 studenata 2. godine, 11 studenata 3. godine; 1 za 4. godinu; za diplomski studij 9 studenata – za 1. godinu 4, a za 2. godinu 5. Za integrirani studij stipendirat će se 23 studenta, za 1. godinu njih 13, 2. godinu 6, 3. godinu 2 te 4. godinu 2 studenta).

Svi oni studenti su 45 različitih studija, a i ove godine prednost pri ostvarivanju prava na dodjelu novčane potpore dala se deficitarnim studijima za područje Međimurske županije. To su: medicina, farmacija, elektrotehnika i računalstvo, radna terapija, logopedija, strojarstvo, građevinarstvo, matematika i fizika, psihologija, anglistika, rani predškolski odgoj i obrazovanje, edukacijska rehabilitacija i informatika-nastavnički smjer.

– U 20-ak godina ove mjere, čakovečkim studentima je iz Gradskog proračuna dodijeljeno oko 40 milijuna kuna, a među tih oko dvije i pol tisuće osoba, mnogo je danas vrsnih liječnika, inženjera, profesora, akademskih umjetnika, onih koji svojim inovacijama, znanjem i radom obogaćuju Čakovec i Međimurje. Hvala im što svako ulaganje vraćaju višestruko u našu zajednicu – zaključila je gradonačelnica.

www.sjever.hr
28.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.