Now Reading:
Zamjenica župana Silvija Zagorec i župani Kolar i Posavec odali počast Gradu heroju: „Naši hrabri branitelji znali su da u Vukovaru brane i Varaždin, Međimurje, Zagorje i Zagreb”
Full Article 4 minutes read

Zamjenica župana Silvija Zagorec i župani Kolar i Posavec odali počast Gradu heroju: „Naši hrabri branitelji znali su da u Vukovaru brane i Varaždin, Međimurje, Zagorje i Zagreb”

U Vukovaru je u petak, 18. studenoga 2022. godine, održan središnji dio program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2022. Središnji program počeo je u 10,00 sati u dvorištu vukovarske bolnice, mjestu s kojeg su agresori 1991. odveli ranjenike na Ovčaru i potom ih smaknuli, a nastavio se Kolonom sjećanja gradskim ulicama prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Kolonu su predvodili branitelji Vukovara zajedno sa članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja te po prvi put i oni kojo su kao djeca prošli ratna stradanja.

Na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2022. u gradu heroju sudjelovali župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, župan Međimurske županije Matija Posavec i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec.

Župan Međimurske županije Matija Posavec u dostojanstvenoj je tišini u ime svih stanovnika Međimurja odao počast žrtvama Grada Heroja i svim poginulim braniteljima u Domovinskom ratu kod vječnog plamena na Memorijalnom groblju. Obišao je i druge spomenike – svjedoke tragedije: vijenac je s međimurskim braniteljima, obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja položio na Trpinjskoj cesti kod spomen-ploče posvećene poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i policijskim službenicima s područja Međimurske i Varaždinske županije. Počast je župan odao i u Borovom naselju. Mjesta su to na kojima su ostale okamenjene ratne rane, mjesta koja novim naraštajima svjedoče kolika je bila cijena sna o slobodi.

Vukovar se ne smije zaboraviti. Na ovaj dan želimo biti u njemu. Želimo biti u gradu koji je simbol herojstva, simbol otpora i simbol pobjede. U Vukovaru su ispisane najslavnije stranice novije hrvatske povijesti i zato običaj odavanja počasti moramo prenijeti i na generacije koje će ostati nakon nas. Samo na taj način moći ćemo poštovati prolivenu krv, ljudske živote, muku, ali hrabrost i ponos hrvatskih branitelja, njihovih obitelji i cijelog naroda – istakao je župan Posavec.

Među tisućama okupljenih iz cijele Hrvatske žrtvama Grada Heroja odao je i župan Željko Kolar.

-I ove smo godine u Vukovaru. Zajedno sa zagorskim braniteljima odajemo počast poginulim i nestalim braniteljima i civilima. Tu smo zbog budućnosti, a da se prošlost ne zaboravi. Zajednički se prisjećamo najtužnijeg dana u povijesti Vulovara, s porukom Ne ponovilo se! – istaknuo je ovom prilikom župan Kolar.

Uz zamjenicu župana Varaždinske županije Silviju Zagorec svoju počast odao je i predsjednik Skupštine Varaždinske županije Josip Križanić koji je na Trpinjskoj cesti pozdravio sve prisutne.

-Ovdje odajemo počast svim preminulim braniteljima koji su svoje živote stavili na oltar Domovine. U obrani Vukovara, ali i na svim bojištima Republike Hrvatske sudjelovali su naši Varaždinci, Međimurci, Zagorci i Podravci. Oni su već tada znali da se u Vukovaru brani i Varaždin, Međimurje, Zagorje i Zagreb. Stoga im u ime svih nas od srca veliko hvala, a obiteljima preminulih branitelja iskrena sućut – istaknuo je predsjednik Županijske skupštine Križanić.

Građani iz Krapinsko-zagorske, Međimurske, Varaždinske i svih drugih hrvatskih županija sudjelovali su u Koloni sjećanja koja je išla od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, gdje su predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i brojna izaslanstva položili vijence i zapalili svijeće.

msopek/sjever.hr 18.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.