Now Reading:
Dan sjećanja – S tihim dostojanstvom Ivanec se sjeća žrtava Domovinskog rata, posebice Vukovara i Škabrnje
Full Article 2 minutes read

Dan sjećanja – S tihim dostojanstvom Ivanec se sjeća žrtava Domovinskog rata, posebice Vukovara i Škabrnje

Grad Ivanec i ove godine s tihim dostojanstvom obilježava Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata, a naročito Vukovara i Škabrnje.

Posebno svečano tim je povodom jučer bilo na središnjem komemorativnom okupljanju kod spomen obilježja poginulim ivanečkim braniteljima, gdje su zapaljeni lampaši za pokoj duša svih poginulih i nestalih vojnih i civilnih žrtava Domovinskog rata.

Ispred spomenika, pokraj vaza s bijelim ružama, lampaše su zapalili brojni okupljeni – rodbina poginulih ivanečkih branitelja, predstavnici Policijske postaje Ivanec te braniteljskih udruga iz Ivanca i Lepoglave.

Poginulima se poklonilo i vodstvo Grada Ivanca – gradonačelnik Milorad Batinić, njegov zamjenik Marko Friščić, gradski vijećnici, predstavnici političkih stranaka kao i brojni građani.

Molitvu za sve žrtve koje je pokosio ratni vihor predvodio je ivanečki župnik vlč. Tihomir Kosec:

-Danas se sjećamo pada Vukovara i Škabrnje, a s njima i mnogih nevinih vojnih i civilnih žrtava, pa tako i naših Ivančana. Zapalili smo svijeće za njih, kako bismo im iskazali pijetet i kako bismo poučili generacije koje za nama dolaze, da im je cijeniti ono što je zapravo učinjeno zbog njih i za njih, a da njima, po žrtvi njihovih očeva, majki i rodbine, bude bolje – naglasio je vlč. Kosec te okupljenima uputio znakovite poruke.

-Domovina, koja nam je darovana krvlju mnogih branitelja je, kako dana, tako i zadana. Neka nam stoga dobro i zajedničarsko raspoloženje i dragi Bog omoguće sinergiju fizičkih i duhovnih snaga, da nam doista bude dobro i blagoslovljeno tu, gdje živimo, i da se za izboreno neprestano i dalje borimo, ovaj put oruđem znanja i vještina, poštenja vjere i – ostankom – zaključio je vlč. Kosec.

Programom su pjesmom uljepšali ivanečki župni zbor i vjernici, a nakon molitve okupljeni su se u procesiji kroz park uputili prema župnoj crkvi sv. Marije Magdalene, gdje je župnik predvodio svetu misu.

Do kasno navečer do spomenika su dolazili građani, palili lampaše, u tišini se sjećali Vukovara i odavali počast ovome gradu heroju, simbolu patnji, ljudskih žrtava i materijalnih razaranja, ali i metafori otpora agresoru i borbe za slobodu.

Uz Grad Ivanec, manifestaciju su organizirali UDVDR, HVIDRA i župa Ivanec, a potporu su pružili i Ivkom d.d. i Policijska postaja Ivanec.

www.sjever.hr
18.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.