Now Reading:
Prvi špilja Vindija trail na dobrom putu da postane tradicionalan – u Općinu Donja Voća stiglo preko 200 trkača, brojni mještani i gosti uživali u bogatom subotnjem programu
Full Article 5 minutes read

Prvi špilja Vindija trail na dobrom putu da postane tradicionalan – u Općinu Donja Voća stiglo preko 200 trkača, brojni mještani i gosti uživali u bogatom subotnjem programu

Bogat subotnji program proslave Dana Općine Donja Voća privukao je brojne mještane i posjetitelje koji su uživali u mnoštvu sportskih, zabavnih i kulturnih sadržaja. Događanja su započela već u jutarnjim satima i to prvim špilja Vindija trailom koji je, sudeći prema broju trkača, na dobrom putu da postane tradicionalan. Naime, iako je tek prvi po redu, stazama koje prolaze pored jedne od najznačajnijih arheoloških i paleontoloških lokaliteta u Hrvatskoj, špilje Vindija protrčalo je 200-tinjak sudionika.

Nakon utrke čiji su osnovni motivi špilja Vindija i jedinstven voćanski kraj bogat kulturnom baštinom i prirodnim ljepotama, okupljeni mještani i gosti uživali su i u ziplineu i olimpijadi starih sportova, a organizatori su se pobrinuli i za najmlađe za koje su održane edukativna predstava „Šašava avantura” i radionice pod nazivom „Jesen”.

Zipline je isprobala i sama načelnica Općine Donja Voća Sanja Kočet koja je i označila start prvog špilja Vindija traila.

-Ovo je definitivno najmasovnije sportsko događanje na području Općine. Ovako nešto jedinstveno i novo dosad nije bilo organizirano. Ideja je bila uz toliko veliki broj trkača i sama promocija naše špilje – rekla je Kočet pohvalivši Atletski klub Varaždin koji je odradio vrhunski posao u prilično zahtjevnoj organizaciji utrke.

Uz više od 30-ak volontera iz AK Varaždin, Općine i tamošnjih udruga, u organizaciji su pomogli i brojni pojedinci i lokalni poduzetnici koji su sponzorirali ovu utrku. Natjecatelje je kod samog ulaza u špilju dočekalo i iznenađenje, neandertalci s kolačima i špiljskim koktelima koji su utrci dali dodatnu atraktivnost.

Da je utrka bila pravi uspjeh potvrdio je i Josip Lacković, predsjednik Atletskog kluba Varaždin naglasivši kako su ugodno iznenađeni odazivom.

-Nadamo se da će to odsad postati i tradicija i da će se nastaviti ova lijepa suradnja s Općinom Donja Voća. Naišli smo na neki zajednički jezik i u relativno se kratkom vremenu dogovorili za ovo prvo izdanje uz njihovu maksimalnu podršku. Mi smo se pobrinuli da se to sve skupa realizira i mogu reći da smo uspjeli sve odraditi na jednom lijepom nivou – kazao je Lacković.

Natjecatelji su mogli birati između dvije staze, kraće u duljini od 5 kilometara i duže od 10 kilometara koja je prolazila kraj špilje Vindija, a u cijeloj organizaciji sudjelovao je i KUD Voća s neandertalcima.

-Želja nam je bila da se upravo taj motiv prožme ovim događajem. Kod same špilje staza je dosta zahtjevna tako da smo postavili i uže kako bi se natjecatelji mogli pridržavati, no sve je bilo pod kontrolom jer je prisutan bio i HGSS – objasnio je Lacković.

Pobjednici utrke na 5 kilometara bili su Ivana Zeljko i Saša Horvat, dok su najbrži na 10 kilometara bili Nikola Štefanić i Paula Šimunčić.

Matija Belač, dopredsjednik Speleološke udruge “Kraševski zviri” naglasio je kako je zipline privukao velik broj mještana jer je svima, a posebno djeci bio vrlo zanimljiv.

-Ovo je nešto što mi u suštini nazivamo tirolskim prečnicama, a inače se to koristi za savladavanje nekakvih horizontalnih prepreka u istraživanju speleoloških objekata. Za ovu funkciju složena je tako da se djeca uz osiguranje mogu spuštati niz tu prečnicu, odnosno takozvani zipline – pojasnio je Belač.

Mini seoske igre pod nazivom „Kak se negdar igralo” organizirala je Udruga „Ajmo” iz Žarovnice čiji je predsjednik Josip Husnjak istaknuo kako im je cilj očuvanje tradicije, budući da se starinske igre već pomalo zaboravljaju.

-Pripremili smo igre skakanje u vreći, zavezane noge, potezanje užeta i gađanje lukom i strijelom – kazao je Husnjak.

Nakon jutarnjih, sportskih događanja, program je nastavljen u poslijepodnevnim satima kada je održana mala skupština DVD-a Donja Voća, a potom i mimohod KUD-ova i smotra folklora. Naime, u organizaciji KUD-a Voća folkloraši su posjetiteljima predstavili svoje nošnje, plesove i pjesmu, nakon čega je bio na redu i nezaobilazan dio proslave Martinja – ceremonija krštenja mošta. Za dobru se pak zabavu u večernjim satima pobrinuo Aktiv band.

-U organizaciji svih ovih programa stoji veliki broj ljudi, od same Općine do brojnih udruga među kojima su i vatrogasci koji su osiguravali utrku, dečki iz Nogometnog kluba te sponzori individualci koji su se bez obzira jesu li u udruzi, uključili u organizaciju – zaključila je načelnica Kočet zahvalivši svima što su doprinijeli da proslava Dana Općine Donja Voća bude na ovako visokom nivou.

Program proslave nastavlja se i u nedjelju. Tako će se s početkom u 10 sati u organizaciji KUD-a Voća održati umjetnička kolonija „Dani braće Stolnik – martinjsko izdanje”, u 12 sati u šatoru NK „Vindija” predstavljaju se voćanske udruge, dok događanja završavaju u 13.30 sati i to nogometnom utakmicom između NK Vindije i NK Vinice.

www.sjever.hr
13.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.