Now Reading:
DAN ODLUKE Hoće li Hrvatska danas legalizirati marihuanu? „Nije to samo napušavanje…”
Full Article 3 minutes read

DAN ODLUKE Hoće li Hrvatska danas legalizirati marihuanu? „Nije to samo napušavanje…”

Zastupnici u Hrvatskom saboru u četvrtak su raspravljali o marihuani, a petak je dan odluke – glasat će o njezinoj legalizaciji!

Progresivni je to prijedlog kluba Socijaldemokrata, koji su predložili da se kanabis legalizira i da tko god želi, doma može uzgojiti 9 biljaka, donose Darinka Trgo i Danas.hr.

Nijemci će, primjerice, dozvoliti posjedovanje 30 grama, i to od 2024. Oni smatraju da zabrane ne daju rezultata, da se “trava” puši još više, pa tržište žele regulirati, što je danas trend u mnogim zemljama svijeta – od Malte, do 37 američkih saveznih država.

Kako Zagreb pretvoriti u Amsterdam – ideju imaju Socijaldemokrati. Lex specialis. Ili zakon kojim bi teško bolesni mogli legalno doći do kanabisa i zakon kojim bi svaka punoljetna osoba, ako to želi, mogla uzgajati do devet stabljika kod kuće. Upravo o tome glasat će se u Saboru.

HDZ-ova zastupnica Majda Burić smatra da se tim zakonom mladima, umjesto da se nudi zdravlje, nudi napušavanje, no nezavisna zastupnica Vesna Nađ naglasila je da to „nije samo napušavanje, nego potpuno iskorištavanje potencijala konoplje i njene proizvodnje u mnogim granam industrije.” Istaknula je da su i Nijemci vidjeli da je riječ „o velikoj lovi, skoro pet milijardi godišnje”.

Sabina Glasovac (SDP) naglasila je da se u Saboru raspravlja o tome hoće li se ljudima koji žive u boli, koji su sada prisiljeni nabavljati lijek na crnom tržištu dozvoliti nešto što ublažava bol, a Marijan Pavliček (HS) zastupnike je upitao bi li bili sretni da kao roditelj gledaju kako njihov 18-godišnji sin svaki dan zapali joint.

Danas.hr piše kako je prije Njemačke marihuanu legalizirala Malta, a i Nizozemska – mjesto gdje travu možete kupiti u kafićima, iako je ona ondje dekriminalizirana, kao i u Španjolskoj. Kanada je također legalizirala marihuanu, kao i Amerika u 37 saveznih država. U nekima rekreativno, a u nekima u medicinske svrhe. U ovoj skupini su i Urugvaj i Argentina.

Slavko Sakoman, psihijatar, stručnjak za liječenje ovisnosti smatra da su mehanizmi društvene zaštite mladeži kod nas loši.
-Kad razmišljam o potezima koji bi sad i kanabis kao treću drogu stavili na listu sredstava koje možete sami kupovati ili uzgajati za svoje potrebe, doći će do promjene stava – rekao je Sakoman.
U Europi je legalizacija marihuane postala trend, hoće li taj trend zahvatiti i nas, vidjet ćemo danas.

screenshot/danas.hr
sjever.hr/danas.hr
04.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.