Now Reading:
Svjetski dan srca obilježen i u Krapinskim Toplicama – Građanima omogućeno mjerenje tlaka i šećera u krvi
Full Article 2 minutes read

Svjetski dan srca obilježen i u Krapinskim Toplicama – Građanima omogućeno mjerenje tlaka i šećera u krvi

Svjetski dan srca obilježen je i u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice gdje je provedeno niz aktivnosti upoznavanja populacije s važnošću kardiovaskularnih bolesti, njihove prevencije i liječenja.

Voditelj odjela za medicinsku rehabilitaciju kardioloških bolesnika Duško Cerovec održao je predavanje na temu kardiovaskularnih bolesti i njihove prevencije, dok je u predvorju Bolnice omogućeno mjerenje tlaka i razine glukoze u krvi te okvirna procjena čimbenika rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Predavanje su, među brojnim okupljenima, pratile i zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek, načelnica Krapinskih Toplica, Gordana Jureković i ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Željka Žnidarić.

– Svatko od nas bi trebao moći reći koliko je u zadnjih godinu dana imao prosječne vrijednosti tlaka, masnoće i šećera u krvi. Za one koji su zdravi to može biti dvije-tri godine, a oni koji su bolesni to dakako moraju raditi i češće. Moramo prepoznati rizik koji imamo, a kada ga prepoznamo onda ga trebamo i liječiti – istaknuo je, među ostalim doktor Cerovec te dodao kako su ubrzani i sjedilački način života uvelike pomogli sve većoj pojavnosti kardiovaskularnih bolesti.

– Na rizike za razvoj kardiovaskularnih bolesti može se utjecati promjenom životnih navika, ponajprije smanjenjem unosa soli, uravnoteženom prehranom, prestankom pušenja i prekomjerne konzumacije alkohola, kao i redovitom tjelesnom aktivnošću, održavanjem normalne tjelesne težine i učenjem vještina suočavanja sa stresom – poručio je doktor Cerovec.

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice je nacionalni kardiološki rehabilitacijski centar, a osim kardiološke rehabilitacije provodi i razne druge aktivnosti u smanjenju pojave bolesti srca, njihovom ranom prepoznavanju i kvalitetnom liječenju.

www.sjever.hr
30.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.