Now Reading:
UZ SVJETSKI DAN UČITELJA Zahvalnice umirovljenim djelatnicima u obrazovanju – Zagorec: Veliko hvala na njihovom trudu, radu i entuzijazmu
Full Article 4 minutes read

UZ SVJETSKI DAN UČITELJA Zahvalnice umirovljenim djelatnicima u obrazovanju – Zagorec: Veliko hvala na njihovom trudu, radu i entuzijazmu

U prošloj školskoj godini u Varaždinskoj je županiji u mirovinu otišlo 79 učitelja, nenastavnog osoblja i djelatnika vrtića, a zanimljiv je podatak da njih 39 ima više od 40 godina radnog staža.

Rekorderi su učitelj defektolog s 46 godina i jednim mjesecom radnog staža, nastavnik ugostiteljskog posluživanja iz Gospodarske škole Varaždin s 45 godina i 10 mjeseci i učiteljica razredne nastave iz Osnovne škole Vidovec s 45 godina radnog staža.

Povodom 5. listopada, Svjetskog dana učitelja, Varaždinska županija organizirala je tradicionalnu svečanost na kojoj su djelatnicima u obrazovanju za njihov dugogodišnji rad, predanost i doprinos odgoju i obrazovanju brojnih naraštaja uručene zahvalnice.

Učiteljima, profesorima, nenastavnom osoblju i djelatnicima dječjih vrtića zahvalnice je uručila zamjenica župana Silvija Zagorec zajedno sa suradnicima.
– Upriličili smo ovu tradicionalnu svečanost kako bismo na simboličan način zahvalili svim našim djelatnicima odgojno-obrazovnih ustanova na području Varaždinske županije. Na taj način im želimo zahvaliti na njihovom trudu, radu i entuzijazmu te posvećenosti našim učenicima i djeci jer upravo su oni ti koji su čuvali to naše blago, prenosili im znanje i od njih oblikovali mlade i kvalitetne ljude koji će danas sutra biti nositelji našeg društva – kazala je Zagorec.

Uz čestitke na njihovom dosadašnjem radu, zamjenica župana poželjela je umirovljenim djelatnicima koji su na svojevrsnoj prekretnici u životu, da korisno, uspješno i na svoje osobno zadovoljstvo iskoriste umirovljeničke dane
-Neka im to bude prilika da sve one propuštene situacije ili događanja u kojima tijekom svog radnog vijeka nisu imali prilike sudjelovati sada nadoknade i pronađu vremena za posvećenost sebi – istaknula je Zagorec.

Među umirovljenim djelatnicima je odgojiteljica Emilija Košćak.
-Danas me svečano promoviraju u penzionerku. Zadnji moj radni staž je bio u Učeničkom domu Varaždin. Radila sam prvo kao stručna suradnica, a kasnije kao odgajateljica i to je trajalo nekih 20 godina. Mogu reći kako mi je taj period života bio jako lijep i bila sam jako sretna i zadovoljna, a eto, hvala Bogu, doživjela sam i taj dan da mogu ići u mirovinu relativno zdrava. Mislim da je upravo to ono što bi svatko od nas trebao željeti i biti sretan kada mu se to dogodi – izjavila je Koščak.

Mara Malenica istaknula je kako je cijeli život bila učiteljica njemačkog jezika u Osnovnoj školi Antuna i Ivana Kukuljevića u Varaždinskim Toplicama.
– Umirovila sam se nakon 45 godina radnog staža i 65 godina života. Raditi s učenicima bilo mi je prekrasno i uvijek sam i svojoj djeci govorila kako je važno raditi posao koji voliš. Ja sam svoj posao jako voljela, kao djecu, a isto tako dobro sam se slagala s kolegama te sam radila u lijepoj i ugodnoj atmosferi – naglasila je.

Uime umirovljenih djelatnika u obrazovanju, okupljenima se obratio predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, prof. tjelesne i zdravstvene kulture Branimir Mihalinec koji je otišao u mirovinu nakon 42 godine radnog staža.

-Ne pamtimo samo učitelje i nastavnike, nego i sve ostale zaposlenike. Većini nas nije teško prihvatiti činjenicu da je naš radni vijek prestao jer mnogima je ovo vrijeme koje donosi moderno doba, i način na koji se pritišće na sve sustave obrazovanja, odlazak u mirovinu potpuno olakšanje. Zato tolika radost na mnogim licima – rekao je Mihalinec.

Podsjetimo, 5. listopada je Svjetskim danom učitelja proglasio UNESCO 1994. godine, u spomen na isti datum 1966. godine, kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja, što je za njih bio važan događaj. Tako je uspostavljen novi praznik u čast svih prosvjetnih radnika, od nastavnika predškolskih skupina do profesora i predavača na sveučilištima.

a.kučić/sjever.hr
30.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.