Now Reading:
Župan Koren održao sastanak s ravnateljima osnovnih i srednjih škola – “Djeci pristigloj iz Ukrajine trebamo omogućiti uključivanje u odgojno – obrazovni sustav”
Full Article 3 minutes read

Župan Koren održao sastanak s ravnateljima osnovnih i srednjih škola – “Djeci pristigloj iz Ukrajine trebamo omogućiti uključivanje u odgojno – obrazovni sustav”

U prostorima Srednje škole Koprivnica koprivničko – križevački župan Darko Koren, njegov zamjenik Ratimir Ljubić i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek održali su sastanak s ravnateljima osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Koprivničko – križevačka županija.

Glavne teme sastanka bile su predstavljanje preventivnih projekata Lige protiv raka KKŽ županije te informacije vezane uz epidemiološku situaciju i prihvat raseljenih osoba s područja Ukrajine, što se prvenstveno odnosi na djecu.

Nova predsjednica Lige protiv raka KKŽ dr. Andreja Lukić-Suknaić okupljenima je predstavila aktivnosti koje se odnose na prevenciju i podizanje svijesti građana o ranom otkrivanju raka, humanitarne akcije te edukaciju djece. Istaknula je tri projekta, kojima financijsku podršku pruža i Županija. Prvi je Mala liga protiv raka kojoj je cilj informirati, educirati i senzibilizirati učenike i njihove roditelje o problemima oboljelih od malignih bolesti, a najvažnija aktivnosti je prikupljanje plastičnih čepova za Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske. Na čelu ove inicijative je članica Predsjedništva Lige i učiteljica Nataša Sušanj koja već dugi niz godina sakuplja plastične čepove u Osnovnoj školi prof. Franje Viktora Šignjara u Virju, a predsjednica Lukić-Suknaić zamolila je i ostale škole, koje to već nisu učinile, da se uključe i tako pomognu oboljelima, ali i potaknu učenike na empatiju.

Sljedeći projekt je Spriječimo rak vrata maternice, koji je usmjeren na prevenciju ove bolesti, a obzirom da zbog pandemije koronavirusa posljednje dvije godine nije bilo moguće održati predavanja u osmim razredima za učenike i roditelje na temu cijepljenja protiv HPV-a i zaštite od spolnih bolesti, procijepljenost je pala za 30 posto.

Treći projekt koji je predstavljen je Zajedno protiv pušenja, koji vodi Irena Tišljar i uglavnom je fokusiran na srednje škole, a predsjednica Lukić-Suknaić također je zamolila uključenje i podršku ravnatelja na edukaciji i prevenciji ove ovisnosti koja može dovesti do raznih malignih oboljenja.

Nadalje, zamjenik Ljubić je naglasio kako se prati razvoj epidemiološke situacije u školama te kako je trenutno povoljnije razdoblje u smislu broja zaraženih učenika, nastavnika i nenastavnog osoblja. Obzirom na te podatke, donesene su odluke o ublažavanju epidemioloških mjera te je ukinuto samotestiranje učenika.

Što se tiče situacije vezane uz raseljene osobe s područja Ukrajine, kazao je kako se na području županije trenutno nalaze 124 osobe, od čega 54 djece. Troje djece uključeno je pohađanje nastave u Osnovnoj školi Đure Estera u Koprivnici, a u narednom razdoblju planirana su dodatna uključena djece na đurđevačkom području – u Osnovnu školu i Gimnaziju.

Župan Koren je ravnateljima zahvalio na dosadašnjoj suradnji i podršci te je naglasio kako je važno djeci s područja Ukrajine koja stignu u našu županiju omogućiti uključivanje u odgojno-obrazovni sustav, u čemu Županija ima svoju ulogu.

www.sjever.hr
24.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.