Now Reading:
Do kada će rodna kuća Vatroslava Jagića biti ruglo Varaždina i o kome ovisi njezina sudbina? Evo što kažu iz Grada
Full Article 2 minutes read

Do kada će rodna kuća Vatroslava Jagića biti ruglo Varaždina i o kome ovisi njezina sudbina? Evo što kažu iz Grada

Nedavno smo pisali o rodnoj kući jedne od najznamenitijih ličnosti Varaždina i najznačajnijih svjetskih slavista druge polovice 19. stoljeća, Vatroslavu Jagiću koja umjesto da postane kulturni simbol grada postaje upravo suprotno – njegovo ruglo.

Iako Jagića u stručnim krugovima nazivaju najznačajnijom ličnosti u povijesti Varaždina, prema fotografijama njegove rodne kuće može se zaključiti kako svom rodnom gradu i Varaždincima koji se kunu da su grad kulture i baroka ne znači previše kako bi mu se taj dug i vratio.

Iako je već nekoliko puta zatražena obnova Jagićeve rodne kuće i stavljanje u primjerenu funkciju, po tom pitanju nije napravljeno baš ništa, a kako bismo doznali što se planira napraviti s ovim objektom i hoće li projekt obnove napokon biti pokrenut kontaktirali smo i Gradsku upravu iz koje je stigao i odgovor.

Kako su priopćili, rodna kuća Vatroslava Jagića je dugi niz godina bila pod upravom Grada i cijelo to vrijeme nije imala stanara ni korisnika već je bila na meti beskućnika, klošara i ovisnika, a Grad je kontinuirano trošio sredstva na održavanje krova i limarije. Iako je kuća imala nekoliko potencijalnih najmoprimaca, Maticu Hrvatsku i Hrvatsko-slovensko društvo prijateljstva Varaždin, zbog prevelikih troškova obnove, i jedni i drugi su ubrzo od toga odustali. Kuća je nakon toga vraćena u vlasništvo Republike Hrvatske, a pošto najmoprimac nije pronađen, kuća se pokušala prodati, no bez uspjeha, zbog čega i dalje propada.

-Na kraju možemo zaključiti da sama zgrada, osim što se u njoj rodio naš znameniti sugrađanin, ima i svoju određenu arhitektonsku vrijednost, ali je trošna, zapuštena i smještena na vrlo maloj parceli, te tako nezanimljiva mogućim investitorima, odnosno financijski neisplativa. U slučaju kad bi se riješile ove financijske prepreke, postojala bi mogućnost određene faksimilne rekonstrukcije (replike), ali njezina sudbina najviše ovisi o trenutnom vlasniku Republici Hrvatskoj – poručili su iz Gradske uprave.

tklopotan / www.sjever.hr
03.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.