Now Reading:
Novina na varaždinskom Walk of Fame: Otkrivanjem ploče popularnoj Regici otvoren 16. Trash Film Festival
Full Article 3 minutes read

Novina na varaždinskom Walk of Fame: Otkrivanjem ploče popularnoj Regici otvoren 16. Trash Film Festival

Ovogodišnji 16. Trash Film Festival, festival niskobuđetnih filmova, otvoren je postavljanjem ploče na varaždinski Walk of Fame u Uskoj ulici hrvatskoj umjetnici Smiljki Bencet Jagarić, koja je glumila u varaždinskom HNK, a najviše ju pamtimo po ulozi Regice iz Gruntovčana.

Postavljenu ploču znamenitoj Varaždinki otkrio je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj i time proglasio 16. Trash Film Festival otvorenim.

Naglasivši kako je Varaždin grad festivala, Bosilj je istaknuo kako je nešto što je počelo kao zezancija nekolicine ljudi preraslo u pravi međunarodni festival.

-Nakon Špancirfesta, a prije Varaždinskih baroknih večeri, smjestio se festival koji daje osebujnost gradu Varaždinu. Uz nekakvo konzervativno poimanje kulture, mi ovdje imamo nešto malo drugačije, nešto čime se grad Varaždin upisao na kartu kreativnih festivala u Hrvatskoj, ali i malo šire – rekao je Bosilj i dodao kako se ovaj festival ne treba brinuti za budućnost jer živimo u trash vremenima pa im inspiracije neće nedostajati.

Organizator Slobodan Runjak napomenuo je kako ovogodišnje zdanje Trash Film Festivala nosi pregršt odličnih filmova. Najviše ih je stiglo iz SAD-a, a slijede Indija, Iran, Brazin, Španjolska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska.

54 filma su u konkurenciji za Zlatnu motorku, a Festival nam u ostalim danima donosi projekte koji nisu striktno vezani uz film. To je naš off program koji donosi koncert, filmski kviz, debatu i pregršt zabave – rekao je Runjak.

Light motiv ovogodišnjeg Festivala su sapunice koje su, kako kaže Runjak, po njima jedan sociološki fenomen s obzirom da ih nitko ne gleda, a svi znaju njihov sadržaj.

-To nas je ponukalo da probamo otkriti u čemu je stvar tih sapunica pa smo zato onda pozvali predsjednika udruge Trash ogranka Zagreb Tomislava Pletenca da nam zajedno s hrvatskim redateljem Darijom Harjačekom otkrije jesu li sapunice samo odmor za mozak, postoji li možda nekakva politička pozadina i uradak i borba između istoka i zapada ili je to samo izvozni top proizvod – pojasnio je Runjak.

Trash Film Festival održava se do subote uz besplatne projekcije filmova u kinu Gaj u četvrtak i petak od 17:00 do 21:00 sat, a u subotu od 16:30 do 18:30. Na natječaj je ove godine pristiglo više od 1600 filmova, a njih 54 ušlo je u konkurenciju za prestižne filmske nagrde „Zlatne motorke“. Pobjednike će odabrati stručni žiri u sastavu Ante Tomić, Irena Ščurić i Dario Harjaček.

Popratni program je i ove godine izuzetno zanimljiv. U četvrtak u caffe baru Elephant održava se tradicionalni filmski kviz kojeg vodi mag kvizova u Hrvata Mario Kovač, nakon čega slijedi stručni skup vezan za temu Festivala a to je “sapunice”.

Petak i subota rezervirani su za koncerte na otvorenom, u caffe baru Elephant. U petak zabavlja band One Dread iz Zagreba dok su u subotu s početkom u 21 sat na rasporedu domaće snage: Vrulja i Fakin’ Lajsne.

tklopotan / www.sjever.hr
08.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.