Now Reading:
Premijer Plenković na Danu Varaždinske županije: Razvojni sporazum Sjever omogućit će koheziju i učinkovitu provedbu projekata!
Full Article 5 minutes read

Premijer Plenković na Danu Varaždinske županije: Razvojni sporazum Sjever omogućit će koheziju i učinkovitu provedbu projekata!

Povodom Dana Varaždinske županije, u srijedu je održana svečana sjednica Županijske skupštine kojoj je uz brojne goste prisustvovao i premijer Andrej Plenković.

Ovom prilikom, premijer Plenković istaknuo je spremnost za nastavak kvalitetne i sadržajne suradnje kakvu hrvatska Vlada s Varaždinskom županijom ima već pet godina.

-Pred nama je veliko desetljeće razvoja obilježeno dvostrukom tranzicijom – digitalnom i zelenom. Oba ta pravca čvrsto su ukorijenjena u program naše vlade, a i jedan i drugi dobro se uklapaju u prioritete Varaždinske županije i cijeloga sjevera Hrvatske – naglasio je premijer.

Plenković je posebno pohvalio sustavan rad na popisivanju Razvojnog sporazuma za sjever Hrvatske koji je čvrsto definiran u programu Vlade, a bit će vrijedan više od 15 milijardi kuna.

-Sporazum će omogućiti koheziju, učinkovitu provedbu projekata koji su važni s nacionalne razine, ali i s razine županija, pa tako i Varaždinske županije – rekao je premijer i dodao kako će Vlada pružiti potporu svim infrastrukturnim, cestovnim, željezničkim i zdravstvenim projektima koji podižu kvalitetu života građana.

Naglasivši kako su Varaždin i Varaždinska županija područja bogate povijesti, kulture i umjetnosti, premijer je rekao kako će Vlada podržati i sve započete projekte koji su bitni za ovaj kraj i njegov identitet.

-Vi ste ujedno i sveučilišno središte koje pulsira mladim ljudima, puno smo uložili i u studentske domove i kampove i radi se na tome da i Sveučilište Sjever i FOI budu prepoznatljivi i referentni i zato ćemo u suradnji s rektorom nastaviti s projektima koji čine Varaždin privlačnim mladim generacijama – istaknuo je Plenković pohvalivši činjenicu da je Varaždinska županija dobra u izvozu kojeg je u proteklom razdoblju povećala.

Istaknuvši kako je Vlada tijekom korona krize sa svojim mjerama spriječila socijalnu frakturu i očuvala radna mjesta, premijer je kazao kako je zajednička zadaća iskoristiti ovo povoljno vrijeme za snažan gospodarski rast u desetljeću najstabilnijim za kvalitetan razvoj.

-U tom pogledu očekujem partnerstvo, suradnju, dijalog, intenzivne kontakte sa županima, načelnicima, gradonačelnicima. Vlada će kao i dosada biti uz Varaždinsku županiju i sjever Hrvatske za naš dobrobit i razvoj – zaključio je premijer Plenković.

Predsjednika Vlade dočekao je župan Anđelko Stričak koji je istaknuo da je ovaj posjet nagovještaj odlične suradnje s državnom razinom, kakvu i očekuje s ciljem realizacije brojnih projekata.

-Činjenica je da zajedničkim snagama možemo postići mnogo više, stoga intenzivno surađujem sa svim načelnicima i gradonačelnicima, saborskim i EU zastupnicima, gospodarstvenicima, predstavnicima braniteljskih udruga i civilnog društva, nacionalnim manjinama, vjerskim zajednicama – naglasio je župan i dodao kako i dalje očekuje snažnu podršku Vlade i ministarstava.

Župan je svečanu sjednicu iskoristio i kako bi najavio prioritetne projekte koje županijsko vodstvo namjerava realizirati u predstojećem razdoblju. Uz velike infrastrukturne projekte i početak gradnje brzih cesta te investicije u zdravstvu i obrazovanju, nova županijska vlast namjerava izgraditi i Regionalni centar civilne zaštite i poticati industrijsku tranziciju sjeverne Hrvatske kao i razvoj civilnog društva, a u segmentu zaštite okoliša fokus će biti na proglašenju Ivančice parkom prirode te izgradnji sedam aglomeracija.

-Naša misija u ovom mandatu je očuvati prirodno i kulturno blago Varaždinske županije, a u isto vrijeme svima koji ovdje žive, rade, djeluju i dolaze omogućiti iskorak – zaključio je župan Stričak.

Predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić naglasio je je Varaždin bio i ostao centar regije, a njegov položaj daje priliku i obavezu za još snažnijim razvojem županije.

-Glavni razlog svih mjera i ulaganja mora biti dobrobit ovdašnjih ljudi, a svo svoje znanje i resurse moramo usmjeriti prema povećanju prirodnog prirasta – rekao je Križanić i zaključio kako je Varaždinska županija bila i ostala pokretač gospodarstva ove zemlje.

Uime predsjednika Hrvatskog sabora okupljenima se obratio saborski zastupnik Damir Habijan naglasivši kako je napredak Varaždinske županije zadnjih godina neosporan.

Podsjetio je na brojne inicijative koje je dijelio u Saboru s tada saborskim zastupnikom, a danas varaždinskim županom poput brze ceste Ivanec-Lepoglava, kampusa FOI-a preko inicijative koja se odnosi na Sveučilište Sjever.

-Takva sinergija mora imati kontinuitet, a sve političke opcije bez obzira na politički predznak se oko iste moraju složiti i tada rezultat sigurno neće izostati – rekao je Habijan zahvalivši Vladi na podršci u svim projektima.

Na svečanoj sjednici dodijeljena su ovogodišnja javna priznanja Varaždinske županije, a velikom promotoru Varaždinske županije u zemlji i svijetu i dugogodišnjem predsjedniku Udruge vinogradara Trsek Branku Kežmanu posthumno je dodijeljena nagrada za životno djelo. Nagrade za iznimna postignuća u protekloj godini pripale su Općoj bolnici Varaždin zbog uspješnog rada i organizacije bolničkog sustava u izazovnom pandemijskom razdoblju te doktorici Katici Čusek Adamić, voditeljici epidemiološke djelatnosti Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije koja se iskazala izuzetnim trudom i doprinosom tijekom cijele korona krize.

Nagrade za doprinos promociji i ugledu Varaždinske županije u zemlji i svijetu dobile su udruge „Varaždinsko bučino ulje” i „Zasadi drvo, ne budi panj” te poduzetnik i vinar Robert Kopjar. Županovu nagradu dobio je najbolji učenik završnog razreda srednje škole u Varaždinskoj županiji Sebastijan Tukač, a župan Stričak je Zasebnoj postrojbi PU varaždinske dodijelio priznanje povodom obilježavanja 30. godišnjice njihovog osnutka.

Uime svih nagrađenih, zahvalila je doktorica Čusek Adamić.

Svečanoj sjednici Županijske skupštine prisustvovali su ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darko Horvat, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Damir Habijan, saborski zastupnici Natalija Martinčević, Nadica Dreven Budinski, Barbara Antolić Vupora, Darko Sobota, Predrag Štromar, Krunoslav Katičić i Siniša Jenkač, župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić, kao i brojni načelnici i gradonačelnici. Okupljenima se uime svih načelnika i gradonačelnika obratio Neven Bosilj, gradonačelnik Grada Varaždina.

tklopotan / www.sjever.hr
08.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.