Now Reading:
Gradonačelnik Bosilj prvašićima podijelio reflektirajuće prsluke – komentirao nastavu u dvije smjene i nošenje maski: Neki se ravnatelji nisu ponijeli korektno
Full Article 5 minutes read

Gradonačelnik Bosilj prvašićima podijelio reflektirajuće prsluke – komentirao nastavu u dvije smjene i nošenje maski: Neki se ravnatelji nisu ponijeli korektno

I varaždinski su se osnovnoškolci u ponedjeljak vratili u školske klupe, a za neke od njih ovo je prvi susret s novim načinom života, prilika za upijanje još više znanja i upoznavanje novih prijatelja. Mislimo, naravno, na prvašiće, kojih je u devet varaždinskih osnovnih škola ove godine upisano 413.

Njih 69 polazit će II. osnovnu školu u četiri razredna odjeljenja, a njihovog prvog školskog dana obišao ih je gradonačelnik Neven Bosilj te im podijelio reflektirajuće prsluke. Bilo je uzbuđenja, radosti, ali i suza (ne radosnica), a učenici koji već imaju školskog iskustva za svoje su nove male kolege pripremili lijepu priredbu.

-Za sve njih i njihove roditelje danas je veliki dan i vjerujem da će sva ta djeca savladati sve izazove koji su pred njima, a u tome će im pomoći njihovi učitelji na koje apeliram da budu pravedni. Roditelji moraju biti svjesni da izlaze i jedne kontrolirane sredine roditeljskog doma, pred njima će svaki dan biti put u školu i iz škole koji uvijek nosi potencijalne opasnosti. Upravo zato uključili smo se s ovom podjelom reflektirajućih prsluka prvašićima – rekao je Bosilj i apelirao na sve sudionike u prometu da posebno paze na prvašiće, kako se ne bi dogodila kakva nesreća.

Gradonačelnik je istaknuo da se u škole na varaždinskom području ulaže kontinuirano, a tu je i projekt zahvaljujući kojem sva djeca imaju osiguranu školsku prehranu.
-Država daje udžbenike, no Grad je dao sve ostalo; radne bilježnice i popratni pribor, a aplicirali smo i na SPAS V, tako da će sva socijalno ugrožena djeca imati besplatnu školsku prehranu, a ove godine imamo i 57 pomoćnika u nastavi. Činimo sve da djeci osiguramo najbolje uvjete – kazao je Bosilj. Dodao je da broj prvašića ne raste, ali niti ne pada, istaknuvši da to, s obzirom na cijelu cjelokupnu demografsku situaciju, i nije tako loše.

Maske u školama i nastava u dvije smjene

Zbog epidemiološke situacije tri su varaždinske osnovne škole najavile nastavu u dvije smjene, a nezadovoljni roditelji su odmah organizirali potpisivanje peticije. Gradonačelnik Bosilj komentirao je novonastalu situaciju, ali i nošenje maski u školama.

-S obzirom na postojeće epidemiološke mjere i epidemiološku situaciju, ne vidim razlog da djeca od 5. do 8. razreda nose maske. Danas će se sastati gradski Stožer civilne zaštite i nadam se da će, s obzirom na epidemiološku situaciju i budući da smo dobili takve zahtjeve, usvojiti to, tako da ćemo i djecu od 5. do 8. razreda od sutra osloboditi maski – rekao je gradonačelnik.

-Kad je riječ o dvosmjenskoj nastavi, moram reći da se neki ravnatelji nisu ponijeli korektno. Grad i ja osobno ne želimo nikome ništa nametnuti. Školama upravljaju ravnatelji, imaju svoj školski odbor u kojem Grad ima predstavnike, ali nema većinu. Ravnatelji iz nekih škola su došli i tražili da imaju dvosmjensku nastavu jer jednosmjensku ne mogu organizirati u jednoj smjeni sukladno epidemiološkim mjerama. Sad se ispostavilo da mogu, ali da djeca onda neće imati fiziku, biologiju, kemiju, geografiju u kabinetima, ali se to može organizirati. Grad ih apsolutno ničime nije tjerao na to, sami su odlučili što je najbolje. Znači, ravnatelji su ti koji donose odluku i iza te svoje odluke trebaju stati. Ravnatelj VI. osnovne je nedavno izjavio da je Grad tako odlučio. Nije Grad ništa tako odlučio, samo je potvrdio njihove želje – naglasio je Bosilj.

Sanja Posavec, ravnateljica II. osnovne škole kazala je kako je u toj školi ove godine upisano nešto manje prvašića nego prošle godine. Dodala je da će nastavu za sve organizirati držeći se u potpunosti uputstava HZJZ-a i Ministarstva zdravstva te da će se odvijati u dvije smjene.
-S obzirom da smo škola koja ima 700 učenika i gotovo 100 zaposlenih moramo ići u dvije smjene. To nam je najprihvatljivija opcija. Organizirali smo nastavu tako da nam razredna nastava bude stalno u jutarnjoj smjeni, a predmetna nastava mijenjat će se u dvije smjene da izbjegnemo gužve u zajedničkim prostorijama – rekla je Posavec.

Dodala je da problem dvosmjenske nastave nije samo problem II: OŠ, već nekoliko škola u Varaždinu.
-To su sve škole s povećanim brojem učenika. Roditelji, naravno, imaju pravo izraziti svoje mišljenje, međutim u suradnji s našim osnivačem, Gradom Varaždinom došli smo do zaključka da nam moraju dati jedno prijelazno razdoblje, da uzmemo mjesec rujan kao nekakav testni mjesec, da vidimo kako će se dalje razvijati epidemiološka situacija, a i mi sami nismo u mogućnosti preko noći s dvosmjenske nastave koju smo već u potpunosti organizirali prijeći u jednu smjenu. Treba nam neko vrijeme, ali svakako razmatramo i tu mogućnost – poručila je.

a. kučić/sjever.hr
06.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.