Now Reading:
U međimurske školske klupe prvi put sjelo 1200 prvašića! Posavec: Ovo je jedno novo životno poglavlje koje će ih oblikovati za cijeli život
Full Article 4 minutes read

U međimurske školske klupe prvi put sjelo 1200 prvašića! Posavec: Ovo je jedno novo životno poglavlje koje će ih oblikovati za cijeli život

Kako bi obilježili početak nove školske godine, u dvorištu Osnovne škole Strahoninec održana je konferencija za medije na kojoj je bilo riječi o školstvu u Međimurskoj županiji, provedenim ulaganjima i projektima te planovima u narednom razdoblju.

Tamošnje je školarce posjetio župan Međimurske županije Matija Posavec, uz domaćine ravnatelja Osnovne škole Strahoninec Josipa Šipeka i načelnika Općine Strahoninec Franju Lehkeca te pročelnicu Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Blaženku Novak i policijsku službenicu za prevenciju PU međimurske Irenu Branović.

Župan Posavec istaknuo je kako Osnovna škola u Strahonincu svake godine povećava broj učenika i vapi za dogradnjom i stvaranjem uvjeta za jednosmjensku i cjelodnevnu nastavu.

Županija je zajedno sa Općinom Strahoninec uz udžbenike i prijevoz osigurala i školsku prehranu za svako dijete, a Općina je osigurala i radne bilježnice te produženi boravak za svako dijete za koje je to potrebno – dodao je župan Posavec.

Danas je u školske klupe u Međimurju sjelo 9343 učenika u osnovnim i 3608 učenika u srednjim školama.

-Svim učenicima želim poručiti da uče za sebe, a tek onda za ocjene. Našim prvašićima, kojih ima nešto manje od 1200 i koji su prvi puta sjeli u školske klupe, ovo je jedno novo životno poglavlje koje će ih oblikovati za cijeli život – kazao je župan.

U Međimurju će i ove godine obrazovanje biti na samom vrhu prioriteta stvaranjem uvjeta za ljepši boravak u školama njihovom dogradnjom, adaptacijom interijera, izgradnjom novih škola, financiranjem brojnih projekata i programa s kojima smo prije nekoliko godina krenuli prvi u Hrvatskoj dodao je međimurski župan Posavec.

Načelnik Lehkec istaknuo je kako je ulaganje u obrazovanje ono što djeca i roditelji zaslužuju i što je razlog zadržavanja mladih obitelji na ovim prostorima.

Nastavak ulaganja je izgradnja škole za jednosmjensku nastavu. Smatram da to učenici i roditelji zaslužuju. Strahoninec je prigradsko naselje koje je veoma atraktivno za život što je rezultat doseljavanja mladih obitelji – rekao je Lehkec.

Ravnatelj OŠ Strahoninec, Josip Šipek ističe kako ovu školu pohađa 364 učenika u 17 razrednih odjela, a da je Međimurska županija od velike pomoć kao osnivač.

-Mi smo moderna škola koja svake godine puno ulaže u ljude i opremu i prošle smo godine uložili 250 tisuća kuna u opremu. Na taj smo način omogućili jedan nadstandard, od sutra imamo produženi boravak za naše prvašiće i druge razrede. Oni će krenuti u svoje novouređene, klimatizirane učionice i to će biti još jedna pomoć roditeljima koji rade poručio je ravnatelj Šipek i dodao kako škola trenutno ima deset učionica, a nakon dogradnje, krenut će se u jednosmjensku nastavu.

Inače, Općina Strahoninec već četvrtu godinu osigurava besplatnu užinu za sve, a od prošle godine nabavu bilježnica za osnovnoškolce.

Pročelnica Novak naglasila je razumijevanje odgojne funkcije škole što znači da škola nije samo učenje, već i odgojna ustanova gdje se osim znanja stječu i vještine razumijevanje drugih, druženje i socijalna empatija za što su bitni tehnički uvjeti.

Policijska službenica za prevenciju PU međimurske Irena Branović pozvala je sve vozače da budu oprezniji i odgovorniji!

Akcija Poštujte naše znakove koju PU međimurska, kao i MUP na području cijele RH, provodi već tradicionalno, usmjerena je zaštiti najmlađih sudionika u prometu. Tako da pozivam sve vozače da dobro promotre situaciju, smanje brzinu i poštuju sve propise, kako ne bi došlo do stradavanja djece u prometu – poručila je policajka Branović.

mčaržavec/sjever.hr 06.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.