Now Reading:
Danas je u zagorske školske klupe sjelo 13,5 tisuća učenika; Kolar: Dok su prošle godine u susjednim županija škole bile zatvorene, mi smo kombinirali modele A i C
Full Article 4 minutes read

Danas je u zagorske školske klupe sjelo 13,5 tisuća učenika; Kolar: Dok su prošle godine u susjednim županija škole bile zatvorene, mi smo kombinirali modele A i C

Jutros je za 9296 zagorskih osnovnoškolaca i 4273 srednjoškolaca zazvonilo školsko zvono nakon ljetnih praznika i uvelo ih u novi period stjecanja znanja, sklapanja prijateljstava i ispunjavanja novih stranica školskih dana. Smijeh, veselje i susreti prijatelja danas su obogatili krapinsko šetalište kod Srednje škole Krapina gdje je održana i press konferencija za prvi dan nove školske godine, a na kojoj su sudjelovali župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar sa svojom zamjenicom Jasnom Petek, pročelnicom Upravnog odjela za obrazovanje Mirjanom Smičić Slovenec i ravnateljem Srednje škole Krapina Ivicom Rozijanom.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar započeo je kako se danas u Krapini vidi puno veći moving, čuje se dječji žamor i kako je danas po prvi put u svoje školske klupe sjeo 1101 prvašić.

-Prošle smo godine donosili i teške odluke. U jednom trenutku su škole bile zatvorene u susjednim županijama, dok su djeca u Zagorju išla u školu, jer smo kombinirali model A i C, sve u cilju da djeca budu sigurna u školi. Kad bi se radio prosjek, vjerujem da su naša djeca u Republici Hrvatskoj najviše provela u školskim klupama u prošloj školskoj godini – rekao je župan Kolar.

Imamo gotovih pet građevinskih dozvola za dogradnju škola i još nekoliko u izradi, što bi bilo u procjenama još 300 milijuna kuna. Izuzetno nam je bitno da znamo pravila igre i da povučemo što više bespovratnih sredstava – kazao je Kolar i dodao kako se nada da je Vlada s Europskom komisijom ispregovarala da će u novoj financijskoj omotnici biti mogućnost aplikacija za projekte iz obrazovnog sustava.

Zamjenica župana Jasna Petek podsjetila je na projekte koje Županija provodi.

Projektom Baltazar u vrijednosti 3,6 milijuna kuna od čega je bespovratno 3,4 milijuna, osigurali smo 132 pomoćnika u nastavi za 153 učenika s teškoćama u razvoju – kazala je zamjenica Petek i dodala kako ove godine po prvi puta imaju problem sa osiguravanjem pomoćnika i 12 pomoćnika u nastavi nije osigurano iz razloga što su pomoćnici u međuvremenu dobili posao u svojim strukama i na nekim drugim mjestima i odustali od rada kao pomoćnici u nastavi.

-Radi se o OŠ Lobor, Budinšćina, Kumrovec, Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, OŠ Gornja Stubica, Desinić, Klanjec, Marija Bistrica, Veliko Trgovišće i Zabok te srednja škola Krapina – rekla je Petek i dodala kako će se ovaj problem riješiti kroz dva tjedna.

Projektom Zalogajček osiguran je školski obrok za 994 djece za koji je Županija dobila bespovratna sredstva u iznosu nešto manjem od milijun kuna.

Zamjenica je napomenula kako je Županija prijavila projekt Ful STEM čije su glavne aktivnosti unaprjeđenje rada u STEM području IKT području i području aktivnog građanstva, a vrijednost projekta iznosi 4,9 milijuna kuna. Partneri na projektu su osnovne škole Pregrada, Tuhelj, Bedekovčina, Mače i OŠ Ljudevit Gaj iz Krapine.

Ivica Rozijan, ravnatelj Srednje škole Krapina naglasio je kako su srednje i osnovne škole Krapinsko-zagorske županije započele s nastavom po modelu A.

-Kako bismo se što bolje pripremili, i kako bi taj model bio što duže na snazi, svi u školama su prišli pripremi početka nastavne godine. Pripremljene su dezinfekcijske barijere i onaj operativni dio zaduženja nastavnika koji su se danas susreli s učenicima. Razrednici prvašića su dobili posebne upute i danas smo dočekali ispred škole te učenike kako bi im bilo što lakše ući u školu. Prva dva sata iskorištena su za sat razrednika, gdje će roditelji preko učenika dobiti sve informacije što će se raditi i koje su obveze djece da školska godina prođe sa što manje stresa, a model A se zadrži što dulje – kazao je ravnatelj Rozijan.

msopek/sjever.hr 06.09.2021

Input your search keywords and press Enter.