Now Reading:
KOŽNA INFEKCIJA POJAVILA SE NA JADRANSKOM OTOKU ”Bojim se kako veliki dio fekalija, ako ne i sve, završi u moru upravo u dijelu gdje se najveći broj mještana kupa”
Full Article 3 minutes read

KOŽNA INFEKCIJA POJAVILA SE NA JADRANSKOM OTOKU ”Bojim se kako veliki dio fekalija, ako ne i sve, završi u moru upravo u dijelu gdje se najveći broj mještana kupa”

more-ljeto-plaza

Daniela Valčić, čitateljica Zadarskog lista Daniela Valčić, javila se redakciji uznemirena jer se, kaže, među dječicom na Ošljaku širi kožna infekcija impetigo, prenosi portal Poslovni.hr.

– Već sam apelirala na sve službe kojih sam se mogla sjetiti. Pisala sam Zavodu za javno zdravstvo Zadar, Državnom inspektoratu, načelniku Preka i Uredu gradonačelnika Zadra. Otok Ošljak je zaštićeni krajobraz – park šuma i do sada nismo imali sličnih problema vezano za čistoću mora. No, prije desetak dana pojavila se infekcija na koži kod jedne osobe, a sad je već kod četvoro – petoro djece. Simptomi su poput impetiga ili neke slične kožne infekcije. Kraste se brzo prenose po tijelu od nogu, ruku, lica, glave. Do sada se infekcija pojavila kod djece i odraslih koji se kupaju na ošljačkoj rivi, mjestu koje je oduvijek bilo glavna kupališna točka. S obzirom na to se radi o samom centru otoka, na poziciji je dosta kuća koje nemaju adekvatno riješene septičke jame, a primaju turiste. Ne želim nikoga optuživati, ali bojim se kako veliki dio fekalija, ako ne i sve, završi u moru upravo u dijelu gdje se najveći broj mještana kupa. Mještani su nekoliko puta, u ranim jutarnjim satima primijetili fekalije kako plutaju po površini vode, a i ronioci, koji istražuju ošljačko podmorje su također uočili cijev odvodnje otpadnih voda u moru- rekla je Valčić.

– U početku se na koži pojave vodeni plikovi, koji se pretvore u kraste kada plik pukne. Pošto se djeca često diraju po tijelu, osip se vrlo brzo proširi po cijelom tijelu. Neka od zaražene djece piju antibiotike, dok drugima roditelji mažu kreme protiv osipa. Plikovi se pojavljuju po cijelom tijelu, pa i na vrlo nezgodnim mjestima kao što je unutrašnjost nosa i unutarnja strana bedara. Zbog cijelog problema djeca se boje družiti s onima kod kojih se razvio osip – istaknula je Valčić za Zadarski list, prenosi Poslovni.hr.

Dodaje kako se nada da će Sanitarna inspekcija izaći na teren, poduzeti određene analize i provesti potrebne mjere.

Od Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Zadar, od koji je Valčić jedino dobila odgovor, kažu kako im je, da bi utvrdili činjenično stanje i obavili epidemiološki izvid, potreban broj i popis imena djece koje je zahvatila kožna promjena, ime njihovog liječnika i točno mjesto kupališta.

www.sjever.hr/poslovni.hr
10.08.2021.

Input your search keywords and press Enter.