Now Reading:
A što je s obnovom od potresa u Hrvatskoj? Ministar Horvat: ”Dok ne skupimo sve vjerodostojne verifikatore bit će problema u donošenju odluka”
Full Article 3 minutes read

A što je s obnovom od potresa u Hrvatskoj? Ministar Horvat: ”Dok ne skupimo sve vjerodostojne verifikatore bit će problema u donošenju odluka”

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u Vladi Republike Hrvatske Darko Horvat danas je na press konferenciji izvijestio o stanju obnove od potresa u Hrvatskoj. Kako ističe, obnova na Banovini, ali i na području Grada Zagreba, iz tjedna u tjedan doživljava svoje ubrzanje, a podsjeća kako njegovi kolege na tjednoj bazi informiraju hrvatsku javnost koliko je objekata završeno.

Inače, prije nekoliko dana zaključen je i drugi veliki natječaj za 1 500 kuća koji su pred ugovaranjem, a u ovom trenutku, u procesu obnove je više od 500 radnika sa 40-ak trgovačkih društava. Kako će se generirati i pripremati natječaji, temeljem kojih će se ugovarati neposredni radovi, tako će i dinamika i volumen dinamike iz tjedna u tjedan rasti. Na pitanje koliko radnika nedostaje, Horvat naglašava kako nedostaje svaki radnik koji u ovom trenutku može doprinijeti povećanju dinamike obnovom ne samo prostora Banovine, već i Karlovačke županije, Zagrebačke i Krapinsko – zagorske županije.

Mi smo od 448 objekata za koje smatramo da prijete sigurnosti i zdravlju ljudi, uklonili njih nešto više od 300-njak. 30 je gradilišta otvoreno i na nekim od tih prostora, generirati ćemo odluke na kojima će se početi graditi zamjenski objekti. Rekao sam da je kroz pilot projekte preko 300-njak kuća u obnovi završeno, i ne, neće biti dovoljno 500-njak radnika. Obnova zahtjeva puno veći volumen građevinske operative. Obzirom da sam na tjednoj bazi u korespodenciji sa Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom obrtničkom komorom, Komorom ovlaštenih inženjera građevine i arhitekture, do trenutaka dok ne iskoristimo sav domaći potencijal, neće biti međunarodnih tendera. U trenutku kada ćemo postati svjesni da građevinska operativa nije u mogućnosti odgovoriti tempu pripremljenih projekata u obnovi, odnosno sanaciji predmetnih oštećenih objekata, posegnuti ćemo i za građevinarima iz susjednih zemalja – poručio je Horvat.

Imovinsko-pravni odnosi, i u Zagrebu i na prostoru okolnih županija koje je pogodio potres, ali i drugim krajevima RH koje pogađaju elementarne nepogode, i ne postojanje verifikacije unutar same gruntovnice ili zemljišnih knjiga u ovom su nam trenutku najveći segment legalizacije, odnosno segment nepostojećih objekata koji su stradali, ljudima koji rade na generiranju odluka, kojima dajemo pravo na novac, stvara obvezu koja u ovom trenutku nije elementarno razrješiva. Dok ne skupimo sve vjerodostojne verifikatore kome i koliko dajemo iz državnog proračuna biti će problema u donošenju svih tih odluka – završio je ministar Horvat!

mčaržavec/www.sjever.hr
03.08.2021.

Input your search keywords and press Enter.