Now Reading:
Opća bolnica Zabok dobila nagradu Hrvoje Požar! Župan Kolar: Prvi smo u Hrvatskoj s fotonaponskom elektranom na krovu bolnice!
Full Article 5 minutes read

Opća bolnica Zabok dobila nagradu Hrvoje Požar! Župan Kolar: Prvi smo u Hrvatskoj s fotonaponskom elektranom na krovu bolnice!

Općoj bolnici Zabok uručena je nagrada “Hrvoje Požar”, koju je dobila za realizaciju projekta fotonaponske elektrane na krovu bolnice. O navedenoj temi govorili su župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, ravnatelj REGEA-e Julije Domac i ravnatelj OB Zabok Tihomir Vančina.

Kolar je čestitao OB Zabok kao i ravnatelju REGEA-e za, kako kaže, za sjajno priznanje:

– Hrvoje Požar je zvučno i ne samo hrvatsko, nego i svjetsko ime. Kada dobijete takvu nagradu, onda znate da ste napravili odličan posao. Ne samo da smo napravili odličan posao, nego smo to napravili prvi u Hrvatskoj. Imamo pripremljen isti takav projekt za Specijalnu bolnicu Krapinske Toplice, čekamo zadnje izračune i odobrenje HEP-a, krećemo s javnim pozivom i očekujemo u ovoj godini da foto elektrana na krovu SB Krapinske Toplice bude u funkciji. Ono što je izuzetno bitno je da smo se mi i u mojem programu za sljedeće četiri godine orijentirali da imamo na svim ili na većini naših javnih zgrada, na ustanovama kojima gospodari Krapinsko-zagorska županija, takve elektrane. Zasad imamo pripremljena 42 idejna projekta koji će ići na natječaj Agencije i to znači da ćemo u sljedećoj 2022. te u 2023. godini biti veliko gradilište. Pokazujemo i da smo ekološki osviješteni. Mi smo prva Županija koja je napravila strateški plan smanjivanja emisije CO2 i stalno smo predvodnici pozitivnih promjena u Hrvatskoj – rekao je Kolar i izrazio zadovoljstvo što u REGEA-u po znanje dolaze agencije i stručnjaci iz Irske, Mađarske, Njemačke, Italije, kao i iz svih europskih zemalja, a to je „dokaz da KZŽ nije samo sposobna prodavati lijepo vrijeme i more, nego i pamet i znanje”, poručio je Kolar i završio riječima:

– Zagorje je zeleno, mi se trudimo da i s našim zelenim politikama, odnosno politikama uvađanja što više obnovljivih izvora energije, damo svoj maksimalni doprinos kvaliteti zraka svih naših građana, ali i našim turistima.

Domac je također čestitao OB Zabok na vrijednoj nagradi i poručio:

– Meni kao energetičaru, nagrada struke “Hrvatskog energetskog društva zaklade Hrvoje Požar” ima posebno vrijedno značenje. Posebno vrijedno značenje ima i projekt koji je realiziran i koji je Krapinsko-zagorska županija prva u hrvatskoj prepoznala. Projekt koji se sada kolokvijalno, u struci među kolegama koji rade slične projekte, zove model Zabok. Širom Hrvatske, u pripremi je desetak ovakvih projekata širom Republike Hrvatske, među kojima je i Krapinsko-zagorska županija. Kad se ovakav projekt priprema, a pripremaju se za slične objekte kao što su bolnice, javni objekti, pa čak evo i na uredu predsjednika, spominje se model Zabok… Meni je sjajno čuti kad kolege iz struke spominju model Zabok, zato što to znači da je ovaj objekt ovdje u Hrvatskoj postao nacionalna referenca za nešto što je uspješno, kvalitetno i napredno. To je ono što je Krapinsko-zagorska županija prva prepoznala. U ovom trenutku pred realizacijom smo sličnog projekta na bolnici u Krapinskim toplicama, na svim školama, domovima zdravlja gdje je to moguće u Krapinsko-zagorskoj županiji. Sjajna priča, priča iz 21. stoljeća, priča zelene, napredne i uspješne Hrvatske koju želimo vidjeti u Zagorju i u Hrvatskoj.

Investicija je napravljena sa 0 kuna troška za županiju, odnosno za bolnicu. Financiranje je isključivo bilo preko privatnog partnera. Bolnica otkupljuje svu proizvedenu struju po 10 % nižoj cijeni ,dakle ostvaruje uštedu od prvog dana. Po isteku ugovora, dakle u desetoj godini, sva proizvedena struja biti će besplatna.

Ovdje u našoj bolnici ne samo što je kvalitetan kadar, već imamo i lijepu zgradu, a na vrhu zgrade sagrađena je i 2019. godine puštena u pogon solarna elektrana 420 kW. Jučer smo primili nagradu Hrvoje Požar za realizirani projekt racionalnog gospodarenja energijom. Moram izraziti veliku zahvalu Juliju Domcu, REGEA-i, Krapinsko-zagorskoj županiji i županu Željku Kolaru jer bez njih ovaj projekt sigurno ne bi realizirali. Elektranu smo sagradili u suradnji s privatnim partnerom, stavili smo ju u pogon 1. siječnja 2019. godine i dosad smo proizveli 615 MW struje – rekao je Vančina i iznio podatke:

– Ta elektrana proizvodi struju 10 posto jeftiniju od energije koju dobivamo iz HEP-ove mreže i zadovoljava 10 do 15 posto naših potreba. Nakon 10 godina elektrana će biti u potpunosti u našem vlasništvu i sva energija koja će biti proizvedena biti će naša. Mi smo sigurno jedna od inovativnijih bolnica i ovim projektom smo pokazali da se možemo nositi uz bok velikih projekata u smislu obnovljivih izvora energije. Tako ćemo i nastaviti jer imamo i veliko parkiralište na kojem u budućnosti planiramo sagraditi električnu elektranu koja će imati i dodatnu korist jer će biti sjena našim automobilima – rekao je Vančina.

mčaržavec / www.sjever.hr
01.04.2021.

Input your search keywords and press Enter.