Now Reading:
Župan Posavec na posljednjoj sjednici Skupštine u ovom sazivu: Međimurje je razvijenije, bolje i kvalitetnije
Full Article 3 minutes read

Župan Posavec na posljednjoj sjednici Skupštine u ovom sazivu: Međimurje je razvijenije, bolje i kvalitetnije

U četvrtak je održana zadnja sjednica Skupštine Međimurske županije u ovom mandatu. Unatoč korona krizi koja nas je zadesila aktualni župan Matija Posavec ocijenio je ovaj mandat uspješnim.

Kako kaže Posavec, Međimurje prije 8 godina i prije 4 godine nije isto – razvijenije je, bolje i kvalitetnije, te s ponosom ističe svaku realiziranu investiciju, projekt, sredstva povučena iz EU fondova, kao i uspjehe učenika, radnika, poduzetnika i poljoprivrednika.

Ja imam što pokazati za razliku od nekih drugih kao predsjednika Skupštine jer djela i slika govore više od izgovorene riječi, to se vidi po svim realiziranim projektima – dodaje župan Posavec.

Za obnovu Županijske bolnice u Čakovcu, rekao je kako je to bio vrlo zahtjevan, skup i kompleksan projekt. Vrijednost tog projekta je bila 65 milijuna kuna od čega je 50 milijuna povučeno iz europskih fondova, 15 milijuna je osigurano iz proračuna Međimurske županije, te dodao:

– Mi smo željeli u razvoju i poboljšanju zdravstvene skrbi napraviti projekt energetske obnove preostalih zgrada, koje nismo uspjeli obnoviti u krugu naših zdravstvenih ustanova. Nažalost projekt je prvi puta pao greškom bivše uprave Županijske bolnice jer nisu htjeli angažirati našu energetsku agenciju, nego su evo rekli da će preko HDZ-a riješiti. Međutim moralo se ići u reviziju projekta koji je prošao kad se u uključila MENEA uz određene financijske korekcije s 5 milijuna kuna koje su morale biti osigurane iz županijskog proračuna.

Taj projekt je vrijedan 39 milijuna kuna od čega je 20 milijuna kuna osigurano u europskim fondovima od čega je 7,5 milijuna u nacionalnim fondovima i 12 milijuna je iznos koji treba osigurati Međimurska županija, pojasnio je Posavec i dodao kako moraju krenuti s postupkom javne nabave čim prije kako bi ispunili zadane rokove.

O nadolazećim izborima u svibnju rekao je kako se konstituira novi saziv Županijske skupštine, koja će krenuti s radom u srpnju, što smatra prekasnim te je nužno nastaviti zacrtanom dinamikom kako bi mogli nastaviti s procesom i raspisivanjem natječaja.

O budućim planovima za razvoj Međimurske županije kroz 5 do 10 godina kaže kako je nužno pratiti Nacionalnu strategiju do 2030 godine. Međimurje, ističe, vidi kao regiju znanja, regiju snažne poduzetničke klime i regiju koja će nastaviti koračati već utabanim putem.

Za sve radove u javnoj infrastrukturu mogu se povući sredstava iz EU fondova, a iako još nije izglasan sedmogodišnji operacijski plan u EU parlamentu najavljuje kako je pripremljeno 158 novih projekata vrijednih 3 milijarde kuna sa svom projektnom tehničkom dokumentacijom, što je ponosno kako ponosno ističe jedan ogroman posao koji zahtjeva puno strpljenja, papira i administracije.

n.kalajdžija / www.sjever.hr

01.04.2021.

Input your search keywords and press Enter.