Now Reading:
Varaždin dobio javni voćnjak, prvi takve vrste u Hrvatskoj
Full Article 2 minutes read

Varaždin dobio javni voćnjak, prvi takve vrste u Hrvatskoj

U Hallerovoj aleji u Varaždinu, iza groblja prema Novoj Vesi, zasađen je javni voćnjak. To je prvi voćnjak takve vrste u Hrvatskoj, u kojem će svatko moći besplatno brati voće, ali ne za preprodaju, već isključivo za osobne potrebe.

Projekt je realizirao Varkom d.d. u suradnji s Gradom Varaždinom. Na otvorenju su bili gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok i direktor Varkoma Željko Bunić.

Čehok kaže da je riječ je o projektu koja se jako dobro uklapa u tzv. zelenu agendu:

-Gradovi potiču, ne samo sadnju nego i uzgoj voća, korištenje voća u prehrani i koja na kraju ima i edukativnu svrhu. Danas, ovdje imamo 2 grupe djece koja mogu naučiti kako se sadi, kako se obrezuje, kako se njeguje, kako se bere, na koji način je moguća proizvodnja i na koji način je moguće dalje plasirati proizvode prema građanstvu. Dakle nema samo onu voćarsku ili poljoprivrednu svrhu već i edukativnu.

Voćnjak je geometrijski uređen u krugovima koji se šire, s centralnim mjestom u sredini na kojem će biti postavljeno stablo od metala u kreaciji varaždinskog umjetnika Nikole Vudraga. Voćnjak je površine 6.400 metara kvadratnih i sveukupno je zasađeno 78 grmova bobičastog voća kupina i malina te stabla jabuka i krušaka.

-Varkom je odlučio na ovom prostoru od otprilike 8.000 kvadrata posaditi jedan voćnjak koji ima ukupno oko 300 voćaka, plus grmovi bobičastog voća. Naša je namjera bila da ovaj voćnjak bude specifičan s obzirom na svoj oblik i na svoju funkciju koja je javna i da bude istovremeno i voćnjak i park. Za dvije godine ovdje će biti velika stabla, ali već od sljedećeg mjeseca mi ćemo ovdje otvoriti vrata, postavili smo klupice i ovaj će se prostor moći koristiti kao i javni park – poručuje Bunić.

n.kalajdzija/www.sjever.hr
1.4.2021.

Input your search keywords and press Enter.