Now Reading:
Djeca prenose koronu. Nastava pod hitno treba prijeći na online?
Full Article 2 minutes read

Djeca prenose koronu. Nastava pod hitno treba prijeći na online?

Neki naši znanstvenici i liječnici se slažu: misle da bi srednjoškolci mogli biti širitelji zaraze i misle da bi bilo pametno da u školu idu online. Oni ne šire virus, idu u školu i ne obolijevaju. Kad im se roditelji zaraze, ne moraju se testirati, a u izolaciju idu samo kad im se učitelji razbole – prenosi Poslovni.hr.

”Apsolutno neistina, dakle dijete, svatko, može biti zaraženo koronavirusom, ali će kliničke slike biti blaže. Sve dobne skupine su osjetljive na ovaj virus počevši od najranije dječje dobi koja prelazi prema odrasloj dobi to je blagi su slučajevi, ali u pravilu asimptomatski”, rekao je Domagoj Drenjančević, voditelj Zavoda za kliničku mikrobiologiju i bolničke infekcije KBC-a Osijek.

Prema britanskom istraživanju, djeca koronu prenose jednako kao i odrasli, jednako i obolijevaju, ali su uglavnom asimptomatski. Drugo istraživanje iz Južne Koreje govori da je većina djece ondje preboljela virus, dok epidemiolog Branko Kolarić tvrdi da je u listopadu od svih testiranih srednjoškolaca odnosno mladih u dobi od 15 do 19 godina, čak 28 posto njih bilo pozitivno, pa predlaže online nastavu.

“Za srednjoškolsku djecu ta bolest nije ozbiljna i za njih je možda najbolje da budu u školama, ali oni se voze u javnom prijevozu, gdje se voze istovremeno radnici koji rade u domovima za starije. Dakle mi ne možemo izolirati domove za starije i bolnice, a u ostaloj populaciji da nam se nekontrolirano širi epidemija”, izjavio je za RTL Direkt Branko Kolarić, član Znanstvenog savjeta vlade.https://www.poslovni.hr/hrvatska/dvoje-clanova-vladinog-savjeta-djeca-prenose-koronu-nastava-treba-biti-online-4261909

www.sjever.hr/Poslovni.hr Foto arhiva 05.12.2020.

Input your search keywords and press Enter.