Now Reading:
Iz varaždinske bolnice: „Naučeni smo na stres, ali ne ovako kad nam dnevno umire toliko bolesnika”
Full Article 3 minutes read

Iz varaždinske bolnice: „Naučeni smo na stres, ali ne ovako kad nam dnevno umire toliko bolesnika”

Iznimno nepovoljna epidemiološka situacija u Varaždinskoj županiji već je danima jedna od glavnih tema o kojima se govori i piše, a bila je glavna tema i večerašnjeg Dnevnika Nove TV.

Kolega novinar situaciju je okarakterizirao stravičnom, a Renata Krobot, voditeljica Odjela za anesteziologiju, reanimaciju i intenzivno liječenje pojasnila je kako je trenutno u Općoj bolnici Varaždin:
-Od ukupnog kapaciteta ostalo je još nekakvih 18 slobodnih kreveta u bolnici, a u jedinici intenzivnog liječenja dovoljno je kreveta i dovoljno respiratora. Trenutno se liječi 14 bolesnika od kojih je četvero na potpori kisikom, a 10 ih je priključeno na respirator.

Varaždinska je bolnica prva u Hrvatskoj koja je dio bolesnika počela smještati i u šatore.
.U šatoru su bolesnici koji čekaju premještaj u bolnice u Klenovniku i Novom Marofu i njihov se broj mijenja iz minute u minutu. Neki će bolesnici prenoćiti, a onda će se određeni broj bolesnika transportirati – kazala je Korobt i dodala:
-U jedinici intenzivnog liječenja uvijek je kaotično, ali mi smo naučeni raditi pod stresom, možda ne ovako da nam dnevno umire toliki broj bolesnika, ali to je dio našeg života, to je naša specijalizacija i to je posao s kojim se moramo nositi bez obzira na sve.

Podsjetimo, od jučer je u varaždinskoj bolnici umrlo desetero ljudi.

Varaždin postao hrvatski Bergamo – deset umrlih od korone u jednom danu

U nekim se hrvatskim bolnicama moralo birati tko će ići na respirator, a Krobot je o situaciji u varaždinskoj bolnici rekla:
-Situacija se mijenja iz dana u dan, ali niti u jednom trenutku do sada nismo trebali birati koga ćemo stavljati na respirator. Pravodobnom intervencijom Ravnateljstva, Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i Ministarstva zdravstva došli smo do potrebnog broja respiratora, a sutra stižu dodatna dva respiratora i bit će dovoljno i kreveta i respiratora.

Anica Sekovanić, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo kazala je da Opća bolnica Varaždin i županijski Stožer civilne zaštite kontinuirano rade na povećanju kapaciteta te su zasad šatori tranzitni centar.
Kad je riječ o djelatnicima, situacija je vrlo složena.
-Možemo reći i da je situacija dramatična. Imamo veliki broj oboljelih pacijenata, danas ih je bilo 212, a uz to imamo i covid pozitivno osoblje, odnosno 41 medicinsku sestru, a 19 sestara je u samoizolaciji – istaknula je Sekovanić dodavši da sestre rade na deset covid odjela i u jedinicama intenzivnog liječenja.

Nije im lako, a da im ne bi bilo još teže, ponašajmo se svi zajedno odgovorno.

screenshot/novatv (nasl)

ak/sjever.hr

25.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.