Now Reading:
TURISTIČKA PONUDA MEĐIMURJA SVE BOGATIJA Otvoren Centar za posjetitelje u Križovcu
Full Article 2 minutes read

TURISTIČKA PONUDA MEĐIMURJA SVE BOGATIJA Otvoren Centar za posjetitelje u Križovcu

U sklopu projekta „Med dvemi vodami” u Križovcu je otvoren Centar za posjetitelje, središte promicanja posebitosti prirodnih vrijednosti Međimurja.

Župan Matija Posavec kazao je kako će se sada sve ljepote i prirodne vrijednosti Međimurja moći ponuditi na jednom mjestu svakome tko dođe u Križovec.

– Riječ je o jednom kraju koji prostorno nije veliki, ali je na dvije morfološke cjeline, s bogatstvom dviju rijeka, mnogobrojnim biološkim raznolikostima. Uspjeli smo povući europska sredstva, riječ je o 12 milijuna kuna od čega 10,4 milijuna bespovratno. Ostalo je osigurala Međimurska županija – rekao je župan Posavec.

Ravnatelj Javne ustanove za zaštitu prirode Siniša Golub rekao je kako je ovo velika stvar za mali Križovec od „svega 600 duša” te zahvalio svima koji su došli vidjeti ovaj Centar kao kraj etape jedne priče.

Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike, naglasio je kako je u Europskoj komisiji donesena strategija bioraznolikosti do 2030. godine koja usmjerava postupanja u sljedećih 10 godina.

– Prvi cilj je „Green deal“ koji govori o transformaciji čitavog društva u održivom razvoju u cilju da bi do 2050. godine ovaj planet ostao održiv. U sljedećem razdoblju mi u ministarstvu bit ćemo savjetodavna uloga – kako uopće infrastrukturu izvesti, a da ona bude zelena i da doprinosi bioraznolikosti, ublažava utjecaj klimatskih promjena kako bismo mi mogli opstati – pojasnio je pomoćnik ministra.

Gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak naglasio je da je ovim projektom napravljen veliki pomak u turističkoj ponudi.

– Ovaj kraj dobiva vrhunski turistički sadržaj. Ponosan sam na sve vas ovdje koji uspijevate u naumu da Međimurje svaki dan bude sve bolje. Čini mi se da svi skupa radimo jako dobar posao – rekao je Srpak.

Projekt „Med dvemi vodami“ vrijedan je više od 12 milijuna kuna te povezuje 3 projektne aktivnosti – Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu, Edukacijsko-interpretacijski centar „Matulov grunt“ u Frkanovcu i Eko-turističke poučne pješačke i biciklističke staze „Svetomartinska Mura“ na području općine Sveti Martina na Muri.

m.furlan/sjever.hr 19.06.2020.

Input your search keywords and press Enter.