Now Reading:
Hrvatska rukometna reprezentacija u kolicima na prijemu kod župana Posavca
Full Article 4 minutes read

Hrvatska rukometna reprezentacija u kolicima na prijemu kod župana Posavca

Rukomet u kolicima mladi je sport koji se tek razvija u Hrvatskoj, ali već sada naša reprezentacija bilježi vrhunske rezultate. Tako je na Kupu nacija, koji je u ovom trenutku najjače natjecanje u tom sportu, Hrvatska 2018. osvojila srebro,a prošle godine i najsjajniju medalju. Članovi reprezentacije su iz cijele Hrvatske, pa tako i iz Međimurske županije.

Kako bi im čestitao na sjajnim rezultatima te trudu i naporima koje ulažu svakog dana,  međimurski župan Matija Posavec održao je u ponedjeljak primanje za koje su reprezentativci naglasili da je jedan od rijetkih slučajeva dosada da je netko iskazao interes na taj način. Trener i izbornik Ivan Dragić ponovio je da se radi o mladom sportu i da je bilo potrebno puno volje i napora da se ostvari ovako sjajan rezultat.

Zahvalio se na prijemu ističući da na taj način ovaj mladi sport dobiva pažnju, a očekuje da bude bolje popraćen od strane institucija. Na pitanje međimurskog župana što jedinice lokalne i regionalne samouprave mogu učiniti kazao je da od gradova, općina i županija očekuje da im se omoguće mini pripreme kroz mogućnost korištenja dvorana i smještaja uoči većih natjecanja. Posavec je obećao da će jedne od priprema sigurno biti u Međimurskoj županiji.

Nikola Bistrović iz Međimurja, koji je jedan od najboljih rukometaša, kazao je da se reprezentacija okuplja po nekoliko puta uoči natjecanja. Ukratko je opisao kako je bilo u Portugalu gdje je osvojen srebro te godinu dana kasnije zlato u Zagrebu dok je za ovogodišnja natjecanja najavio ponavljanje zlatnog uspjeha.

Kapetan reprezentacije Ante Štimac rekao je da je ovo veliki korak za sport u kolicima. I on je istaknuo da se kod rukometa u kolicima radi o mladom sportu i da se u vrlo kratkom vremenu, praktički krenulo iz ničega a već sada su napravljene velike stvari. Kazao je da će s njihove strane biti još veći angažman i trud dok su s druge strane zatražili pomoć jer je, ponovljeno je, potrebno da se okupe uoči velikih natjecanja na mini pripremama.

-Mi smo svi velika obitelj koja je u to krenula i nadamo se da će se s ovim uspjesima nastaviti dalje. Kazao je da je tajna znati kako koristiti kolica, sve je u gornjem dijelu tijela – pojasnio je kapetan ističući da velika pomoć treba kod nabavke kolica budući samo jedna koštaju 50 tisuća kuna. Sam sport je težak i zahtjevan. Kod zdravih rukometaša treba puno napora, a kod nas je to još zahtjevnije.

Predstavnici reprezentacije istaknuli su da je unatoč uspjesima ovo rijetka prilika da se organizira primanje i da ih je dosada bilo tek nekolicina. Zbog toga su zahvalili Međimurskoj županiji i županu Posavcu na tome.

Prošle godine u Zagrebu je na turniru nacija bilo šest natjecatelja gdje je Hrvatska pokazala da je već sada jedna od najboljih i osvojila je zlatnu medalju. Pobijeđena je snažna reprezentacija Portugala koja već niz godina ulaže u taj sport i predstavlja najjaču reprezentaciju. Dodajmo da je prije toga Hrvatska na svom prvom nastupu, 2018., u Portugalu stigla do srebra – pojasnio je član reprezentacije Ivica Vuica.

U reprezentaciji očekuju ponavljanje sjajnog rezultata iz Zagreba na ovogodišnjem kupu nacija u Nizozemskoj i Švedskoj.

Posavec je na kraju čestitao svima na velikim uspjesima. Čekamo Vas da dođete na pripreme i veselimo se svim vašim budućim uspjesima u kojima ćemo vas i dalje pratiti.

Dragić je na kraju pojasnio da 15-ak igrača dolaze iz cijele Hrvatske. Osim Čakovca, Varaždina te Zagreba, reprezentativci dolaze iz Istre i Zadra. Radi se o sportu gdje se se igra 5+1, a na terenu mora biti jedna ženska osoba. Treba dodati da je gol nešto manji, sam susret traje 2X20 minuta dok je ostalo dosta toga slično rukometa.

Taj sport trenutno napreduje i planira se da već 2028. bude na Paraolimpijskom igrama. Nakon što će se ove godine održati Europsko prvenstvo za dvije godine bi se trebalo održati i Svjetsko po prvi puta.

s.kalajdzija/sjever.hr 10.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.