Now Reading:
Što činiti ako netko od vaših ukućana oboli od gripe?
Full Article 2 minutes read

Što činiti ako netko od vaših ukućana oboli od gripe?

GRIPA

Nije lako ostati zdrav kad u kući imate nekoga tko šmrca, kiše, kašlje i bori se s visokom temperaturom. U skučenim prostorima zarazne klice lakše se šire, što je odličan preduvjet da vam prehlada ili gripa dulje borave u kući. Skrbite li o nekome tko je bolestan ili samo dijelite isti krov nad glavom, Tportal prenosi jednostavne načine da se zaštitite od zaraze.

Evo što trebate činiti. Često perite ruke, ali ne samo brzinskim ispiranjem pod mlazom vode. Namočene ruke trljajte međusobno sapunom najmanje 20 sekundi i potom isperite. Ne zaboravite ih oprati između prstiju i ispod noktiju. Ruke držite podalje od nosa, usta i lica.

Širenje mikroba zaustavlja se čišćenjem i dezinfekcijom čvrstih površina poput radnih ploča, stolova, ručki hladnjaka, kvaka i slavina. Ne zaboravite i na daljinske upravljače, telefone, stolna i prijenosna računala. Neki mikrobi na tim površinama mogu preživjeti i 24 sata, stoga ih obavezno očistite dezinfekcijskim sredstvom, kojega možete i sami napraviti miješajući četvrtinu šalice izbjeljivača u litri vode.

Nije lako potpuno izbjegavati bolesnu osobu u kući, posebno ako se brinete za nju, ali najviše što možete napraviti kako biste se oduprijeli zarazi je držati distancu. Ako ste u mogućnosti, osigurajte bolesniku vlastitu sobu za odmor i opuštanje. Pobrinite se da u njoj ima dovoljno potrebnih stvari poput maramica, kante za smeće, lijekova i boca s vodom. Ograničite im posjete. Jedina osoba koja treba ulaziti u tu sobu je ona koja se brine za bolesnika, piše Tportal. 

Naša tijela rade izvanredan posao neprestano nas štiteći od bolesti, posebno kad se brinete i održavate svoj imunološki sustav. Jedite puno voća i povrća, a posebnu pažnju posvetite odmoru. Pomoći će vam i svakodnevno vježbanje, kontroliranje stresa i ograničavanje unosa alkohola.

www.sjever.hr/aktualno.hr/tportal.hr 10.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.