Now Reading:
Ovako se u Međimurskoj županiji pomažu poduzetnici
Full Article 3 minutes read

Ovako se u Međimurskoj županiji pomažu poduzetnici

posavec

U multimedijalnoj dvorani Tehnološko inovacijskog centra Međimurje u Čakovcu u četvrtak je održana svečanost uručivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava poduzetnicima. Međimurska županija objavila je Javni poziv Programa potpora male vrijednosti za poticanje poduzetništva „Međimursko poduzetništvo“, a odaziv je poduzetnika iznenadio.

Na uručivanju ugovora župan Matija Posavec je istaknuo da Međimurska županija u cijelom spektru svojih poticaja naročito vodi pozornost prema razvoju gospodarstva i poduzetništva što je važno za daljnji ukupni razvoj županije.

– Tako smo ove godine krenuli s jednim novim modelom, novim natječajem gdje smo odlučili iz županijskog proračuna sufinancirati poduzetnike pogotovo one koji su se javili na natječaj sa željom da idu u nove tehnologije, inovacije, nove programe, pa da im mi na neki način pomognemo. Imali smo prijava više nego što smo očekivali jer smo za natječaj izdvojili pola milijuna kuna. Međutim, rebalansom ćemo taj iznos dići na 750.000 kuna kako bismo mogli potpisati 51 ugovor i osigurati 51 potporu, iako ima želje za još više potpora. Razmišljamo da li ove ili iduće godine ići s još jednim natječajem gdje će biti osigurano više sredstava. Jer očito postoji ta kreativnost, želja za ulaganjem u nove tehnologije, otvaranjem novih radnih mjesta u našem gospodarstvu, dakle postoji motivacija naših poduzetnika da idu naprijed – rekao je župan Matija Posavec.

Među korisnicima potpore je i Kristijan Horvat, vlasnik tvrtke Optima energija, koja se bavi razvojem i istraživanjima u strojarstvu i elektrotehnici.

– Poticaji su simbolični, 15.000 kuna. No, više nam znači da smo prepoznati kao tvrtka koja se bavi istraživanjem i inovacijama. Sredstva ćemo potrošiti za završetak novog proizvoda koji ćemo plasirati na tržište krajem godine. Ako volite raditi i volite to što radite, disciplinirani ste, pazite na sve zamke koje vam tržište i globalna ekonomija može prirediti, mislim da je poslovati u Hrvatskoj jednako moguće kao i vani. To kažem s naše strane jer mi više-manje pružamo intelektualne usluge gdje nismo toliko ovisni o ljudskom radu, što je trenutno problem. I radimo 95 posto za vanjsko tržište što nam omogućuje da održavamo visoku razinu primanja za svoje djelatnike koji onda nemaju potrebu gledati gdje bi se lakše i bolje zaposlili – kazao je Horvat.

n.kalajdžija/sjever.hr 13.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.