Now Reading:
I dalje kiša – u gorju je moguć i snijeg
Full Article 3 minutes read

I dalje kiša – u gorju je moguć i snijeg

kisa

Izrazito nepovoljne vremenske prilike zahvatile su u nedjelju i ponedjeljak veći dio Hrvatske. Obilna kiša te jak i olujni sjeverni vjetar, bura i jugo najjače su pogodili sjeverni Jadran te gorsku i središnju Hrvatsku.

Jak i olujni vjetar lomio je grane drveća, rušio stabla i stvarao štete na objektima. Ponegdje je bilo prekida u prometu te prekida opskrbe električnom energijom, a prilično jako pogođen je i glavni grad. Obilna kiša mjestimice je uzrokovala bujične poplave u Istri, a naglo su počeli rasti vodostaji rijeka, osobito slivova Kupe i Une.

Državni hidrometeorološki zavod za danas najvljuje pretežno oblačno, mjestimice s kišom, a u višem gorju snijegom. Oborina lokalno može biti obilna. Na kopnu će puhati umjeren, u prvom dijelu dana i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar s olujnim udarima, a na Jadranu jaka i mjestimice olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima, samo na krajnjem jugu slabo i umjereno jugo. Najniža temperatura zraka u većem dijelu unutrašnjosti od 1 do 6, na istoku do 9, a na Jadranu od 8 do 12 °C. Najviša dnevna u većini krajeva između 7 i 12, a u Dalmaciji do 17 °C.

Sutra u unutrašnjosti oblačno uz kišu, a u gorju i snijeg. Ponegdje je još moguća obilna oborina. Na Jadranu promjenljivo sa sunčanim razdobljima, mjestimice uz malo kiše, a lokalno je moguć i poneki pljusak s grmljavinom. Na kopnu će umjeren sjeverni vjetar, u sjeverozapadnim područjima s jakim udarima, oslabjeti i okrenuti na zapadni i jugozapadni. Na Jadranu će umjerena i na sjevernom dijelu jaka bura postupno slabjeti. Najniža jutarnja temperatura zraka u gorju od 0 do 3, drugdje u unutrašnjosti od 5 do 9, a na Jadranu između 9 i 13 °C. Najviša dnevna temperatura u gorskim područjima od 5 do 9, a u ostalim krajevima uglavnom od 11 do 16 °C.

s.kalajdžija/sjever.hr 14.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.