Now Reading:
Župan u obilasku energetski obnovljene ispostave Doma zdravlja u Vrbovcu
Full Article 3 minutes read

Župan u obilasku energetski obnovljene ispostave Doma zdravlja u Vrbovcu

Župan Stjepan Kožić, zajedno sa zamjenicom Nadicom Žužak, obišao je danas energetski obnovljenu ispostavu Doma zdravlja Zagrebačke županije u Vrbovcu.

Prva je to od tri ispostave Doma zdravlja koja je energetski obnovljena sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) i Zagrebačke županije. Ukupna vrijednost projekta je 3,1 milijun kuna. Iz EFRR-a je osigurano 1,103 milijuna, iz proračuna Županije 1,47 milijuna kuna, a iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini 527.543 kune.

Obnova je obuhvaćala izradu 15 centimetara debele toplinske ovojnice vanjskih zidova i toplinsko izoliranje stropa prema tavanu, ugradnju dizalice topline zrak-voda, ugradnju elektroničkih termostatskih ventila i zamjenu stare novom LED rasvjetom. Sve to dovelo je do osjetnog smanjenja energenata, kao i smanjenja štetnih stakleničkih plinova te je povećalo udobnost boravka u zgradi.

„Ovom obnovom dobili smo jedan od najštedljivijih objekata javne namjene u županiji. Novac kojega ćemo uštedjeti na grijanju i rasvjeti prenamijenit ćemo za nabavu opreme, ali i druge potrebe u zdravstvu kako bismo podigli standard primarne zdravstvene zaštite“, rekao je župan, podsjetivši da su Županiji sredstva odobrena za energetsku obnovi tri ispostave Doma zdravlja – u Vrbovcu, Jastrebarskom i Zaprešiću. Ukupna vrijednost energetske obnove ovih objekata iznosi 10,3 milijuna kuna, od čega je iz EFRR-a odobreno bespovratnih 4,78 milijuna, a iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata 1,1 milijun kuna. Preostalih 4,45 milijuna kuna osigurano je u proračunu Županije.

Župan je ovom prigodom najavio i skori početak energetske obnova zgrada škola. Na natječaj su prijavljene zgrade pet škola, a za sada je odluka o sufinanciranju dobivena za njih dvije – zgrade srednjih škola u Velikoj Gorici i Srednje škole Vrbovec.

Većeslav Bergman, ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije rekao je da energetske obnove zgrada Doma zdravlja ne bi bilo bez europskoga novca.

„Mi smo i proteklih godina, uz financijsku pomoć Županije, ulagali u energetsku obnovu naših ispostava, ali to su bila sporadična rješenja. Ovo je sada generalna obnova“, rekao je Bergman, dodavši da su u pripremi i projekti energetske obnove zgrada Doma zdravlja u Samoboru, Velikoj Gorici i Ivanić-Gradu.

Gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj zahvalio je Županiji i osobno županu na ulaganjima u Vrbovcu.

„Zahvaljujući Županiji i sredstvima Grada uskoro ćemo imati energetski obnovljene sve zgrade javne namjene u centru Vrbovca. Uštede će biti velike, ‘oslobodit’ će se sredstva i Gradu i Županiji za ulaganje u neke druge projekte“, rekao je Kralj.

Energetskom obnovom zgrade ispostave Doma zdravlja u Vrbovcu godišnja ušteda na energiji za grijanje predviđena je u iznosu od 59,8 posto, a na energiji za rasvjetu 54,2 posto. Ušteda godišnje primarne energije, očekuje se, bit će 75,9 posto, dok će se godišnja emisija štetnih stakleničkih plinova smanjiti za 81,2 posto.

S realizacijom projekta „Energetska obnova zgrade Doma zdravlja Zagrebačke županije – Ispostava Vrbovec“ krenulo se u lipnju 2018., a završetak će biti, s predajom svih potrebnih izvješća, u lipnju 2020. Odmah po završetku radova, krajem veljače ove godine, Zagrebačka županija je pokrenula postupak izrade novog energetskog certifikata. Nakon što on bude izrađen bit će ispunjeni svi uvjeti za predaju završnog zahtjeva za nadoknadu sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. 

Današnji boravak u ispostavi Doma zdravlja u Vrbovcu župan Kožić je iskoristio kako bi djelatnicama ove zdravstvene ustanove čestitao Međunarodni dan žena i darivao ih ružom.

preuzeto: www.zagrebacka-zupanija.hr

Input your search keywords and press Enter.