Now Reading:
Apel Grada Lepoglave građanima
Full Article 2 minutes read

Apel Grada Lepoglave građanima

Temeljem praćenja višegodišnjih podataka o kretanju broja vatrogasnih intervencija na području grada Lepoglave, iz Vatrogasne zajednice grada Lepoglave i Grada Lepoglava ističu kako se broj intervencija u proljetnim mjesecima znatno uvećao kod ne kontroliranog spaljivanja suhe trave, raslinja i biljnih otpadaka. Stoga podsjećaju na neke osnovne mjere zaštite od požara.

Odlukom o posebnim mjerama zaštite od požara kod loženja vatre i spaljivanja biljnog otpada na otvorenom prostoru na području Grada Lepoglave propisano je da se na otvorenom prostoru vatra može ložiti u svrhu spaljivanja i loženja korova i suhe trave, poljoprivrednih otpadaka nastalih rezanjem voćaka i vinograda, ostataka biljaka nakon žetve i berbe, granja i otpadaka kod čišćenja šume, zatim u svrhu spremanja hrane (roštilj i sl.) te loženja uskrsne vatre.

Loženje vatre u svrhu spaljivanja poljoprivrednih otpadaka nastalih rezanjem voćaka i vinograda može se obaviti tako da mjesto spaljivanja bude udaljeno najmanje 30 metara od gospodarskih zgrada i drugih objekata, slame i sijena u naseljenom mjestu, te najmanje 200 metara od šume i površina sa strnim žitaricama izvan naseljenog mjesta i uz poduzimanje mjera zaštite od širenja požara na okoliš, propisanih istom Odlukom.

Otpad i smeće nebiljnog porijekla zabranjeno je dovoziti i spaljivati na poljoprivrednim i šumskim zemljištima, a zabranjeno je i loženje vatre u svrhu spaljivanja ostataka biljaka nakon žetve i berbe, tako dugo dok nije obavljena žetva i berba na čitavom okolnom području, unutar otvorenih prostora i trgovačkih društava, u naseljima, kao i na udaljenosti 200 metara od naselja, građevina, strnih i drugih žitarica.

Loženje vatre i spaljivanje noću je zabranjeno, osim uskrsne vatre.

Iz Vatrogasne zajednice i Grada Lepoglave pozivaju građane da kod spaljivanja površina osiguraju besplatno vatrogasno dežurstvo javljanjem najbližem DVD-u. Osobe i brojevi za kontakt DVD-a Lepoglava su Zoran Horvat (zapovjednik, 091 551 5635), Dorijan Kliček (voditelj intervencije, 091 279 0718) i Vedran Horvat (voditelj intervencije, 091 279 0731), potom DVD-a Kamenica Ivan Jakopović (zapovjednik, 091 279 0704) i Josip Sambolec (zamjenik zapovjednika, 098 522 802) te DVD-a Višnjica Stjepan Križanec (zapovjednik, 091 279 0735), Krunoslav Lončarek (zamjenik zapovjednika, 095 354 4887) i Stjepan Galinec (zamjenik zapovjednika, 091 279 0721).

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.