Spoj mascarpone sira, piškota i kave odmah nas podsjeća na jedan od najomiljenijih deserata – tiramisu. Ovaj put odlučili smo isprobati osvježavajuću proljetnu varijantu s jagodama i kokosom, koja donosi novi, voćni zaokret klasičnom receptu.
Sastojci: 50g ribanog kokosa, 500g jagoda, 50ml soka od naranče, 50ml kokosovog mlijeka, 500g mascarpone sira, 50g šećera u prahu, 1 žlica limunovog soka, 50g bijele čokolade, 130ml slatkog vrhnja, 150g piškota
Priprema:
Kokos tostirajte, na laganoj vatri bez masnoće, često miješajući, dok ne dobije zlatno smeđu boju.
Jagode operite, odstranite zeleni dio i ostavite kratko da se osuše, a za to vrijeme naribajte bijelu čokoladu. U manju posudu stavite 100 g jagoda te ulijte sok od naranče i kokosovo mlijeko. S pomoću štapnog miksera pasirajte jagode dok ne dobijete homogenu smjesu.
U posudu srednje veličine dodajte mascarpone sir, šećer u prahu i sok od limuna te mikserom sjedinite sastojke. U posebnoj posudi izmiksajte vrhnje u čvrsti šlag te ga lagano umiješajte u smjesu od mascarponea.
Umiješajte i naribanu čokoladu i 30 g tostiranog kokosa. 350 g jagoda narežite na sitne komadiće pa ih također umiješajte u kremu.
Na dno pravokutnog pekača poslažite piškote te ih prelijte polovicom pirea od jagoda. Ravnomjerno razmažite i polovicu kreme pa opet poslažite red piškota. Prelijte ostatkom pirea od jagoda i premažite preostalom kremom.
Prekrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na 3 sata. Ostatak jagoda narežite na polovice i rasporedite po ohlađenoj kremi te pospite s ostatkom kokosa.
Foto: screenshot Index recepti