Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Zagorje

Šampion 1. Zagorske kobasijade je Tomislav Kapusta

Autor: sjeverhr
Šampion 1. Zagorske kobasijade je Tomislav Kapusta

U Stubičkim Toplicama održana je 1. Zagorska kobasijada, manifestacija koja je privukla mnogo posjetitelja i Stubake pretvorila u centar domaćih specijaliteta i tradicije.

Svi su imali prilike uživati u jedinstvenom gastronomskom događaju, druženju i dobroj zabavi. Pripremljena je bogata gastronomska ponuda, a svi uzorci pristigli na ocjenjivanje bili su dostupni za degustaciju. Sportsko-ribolovno društvo ''Stubaki'', Lovačka udruga "Jazavac" i Udruga veterana specijalne policije Barun pripremili su tradicionalne kobasice s dinstanim zeljem na domaćoj masti, i dijelili su ih besplatno. Za djecu i njihove roditelje organizirano je veliko žarište gdje su mogli ispeći kobasice i špek na štapu, baš onako kako se to nekada radilo.

Na ocjenjivanje je pristiglo preko 100 uzoraka kobasica, a ocijenila ih je sudačka komisija na čelu sa chefom Tomislavom Špičekom. Dodijeli su 10 zlatnih, 13 srebrnih i 77 brončanih medalja, dok je šampionom u sve tri kategoriji proglašen Tomislav Kapusta.

Najbolji u kategoriji salame od divljači bio je OPG Branka Kveža, a u kategoriji salame od nedivljači Tomislav Kapusta.

Marin Bušeta osvojio je zlato za domaću kobasicu, kao i Goran Majsec te Barbara Čičko.

Načelnik Josip Beljak rekao je kako je ideja za 1. Zagorsku kobasijadu došla od Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata, na čelu s predsjednikom Josipom Horvatinom koji već godinama idu na kobasijade po Slavoniji.

- Ta ideja tinja već godinu dana, ali na jesen smo si sjeli i odlučili da ćemo probati to napraviti. U Stubakima su svi oduševljeni, bilo je 100 uzoraka, a nadali smo se da će ih biti nekih 70-ak. Tako da smo promašili sva očekivanja, ljudi su pozitivno iznenađeni, a ja se zahvaljujem svima koji su se na bilo koji način uključili u ovu manifestaciju – istaknuo je Beljak i osvrnuo se kako je u utorak komisija ocijenila uzorke.

- Bilo je 10-ak zlatnih, 13 srebrnih i 77 brončanih medalja. Odlučivale su nijanse, ja sam probao dobar dio i sve su mi bile dobre. Komisija, na čelu s chefom Tomislavom Špičekom i gospodinom Čižmešijom iz Svete Nedjelje koji već godinama organiziraju salamijade u Svetoj Nedjelji odradila je lavovski posao jer je ocjenjivanje trajalo gotovo cijeli dan, ali vrijedilo je – ponosno je rekao načelnik.

Image

Nada se da će to postati tradicija.

- Nastavit ćemo ovo radi jer smo kod ljudi potaknuli neki entuzijazam, u smislu proizvodnje domaćih proizvoda. Za same Stubičke Toplice to je još jedan dodatan turistički brand i privlačenje gostiju, a osim ove manifestacije imamo još i Mali ulični festival u lipnju, Gljivarenje u Stubakima koje se održava u listopadu i najveće je u Hrvatskoj. Tako da praktički svaka četiri mjeseca imamo jednu manifestaciju koja sigurno doprinosi promociji općine Stubičke Toplice – završio je načelnik Beljak.

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata KZŽ Josip Horvatin kazao je kako godinama kao braniteljska udruga idu na Slavonsku kobasijadu i sami sebi su rekli – zašto, pa tradicija spremanja kobasica je u Zagorju.

- Nije dugo trebalo, mi smo tu ideju implementirali načelniku Stubičkih Toplica i sve smo dogovorili. Produkt svega toga je, da danas ovdje imamo više stotina ljudi koji su se došli prisjetiti starih običaja, to je ujedno bila prilika da stariji dovedu svoju djecu i unuke da vide kako se sve to nekad radilo – napomenuo je Horvatin i na pitanje čije su kobasice bolje, zagorske ili slavonske odgovorio je: Naše su kobasice top, a slavonske su dobre.

Image

Gost na 1. Zagorskoj kobasijadi bio je i predsjednik Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Duga Međa iz općine Zdenci Mirko Bušljeta. Kazao je kako je kod njih kobasijada u siječnju održana 14. put za redom.

To je jedna manifestacija i druženje mještana te proizvođača slavonske delicije, kobasica. Drago mi je da su načelnik Općine Beljak i gospodin Horvatin prepoznali ovakav vid okupljanja svojih mještana gdje dolaze obitelji s djecom i to je pravi pogodak – promometirao je Bušljeta.

Nadovezao se na Horvatina koji je rekao da su zagorske kobasice top i odgovorio da oni imaju dva topa – zagorski i slavonski te prezentirao kako izgleda njihova kobasijada.

- Mi svake godine imamo 35, do 40 uzoraka i zadovoljni smo s time. Imamo jedan kontinuitet i svake godine su nam ti proizvodi sve kvalitetniji i htjeli smo da ne izumre tradicija, nego ta to ostane i dalje – pojasnio je i dodao kako za kobasice svatko čuva svoj recept.

Image

Član komisije za ocjenjivanje bio je i Stjepan Kahlina.

- Što se tiče kvalitete bilo je jako teško odlučiti se u ocjenjivanju. Svi uzorci su bili dobri, ali nekoga ipak morate ocijeniti bolje. Bolji uzorci su bolje ocijenjeni, a oni koji su, neću reći slabiji, nego po okusu nisu kao prvi, malo su niže ocijenjeni. Prvenstveno smo svi u komisiji zadovoljni, a bilo nas je petero. Sviđalo nam se što imamo težak posao i dali smo si truda da donesemo najbolju odluku – zaključio je Kahlina.

Image

Šampion, Tomislav Kapusta iz Svetog Križa iz općine Marija Gorica ponosan je na svoju pobjedu i kaže kako za salame uvijek mora biti najbolje domaće meso i začini, nema tu nikakve kemije.

– Od začina stavljam sol, papar i češnjak, a meso je najvažnije – kratko je ispričao šampion 1. Zagorske kobasijade.

Image

Voditelj programa je naš poznati glumac Adam Končić koji kaže kako ovakvu manifestaciju u Zagorju nismo imali prilike vidjeti.

- Želja je Turističke zajednice i Udruge vojnih veterana Krapinsko-zagorske županije da ovo pređe u tradiciju. Mislim da, s obzirom na broj ljudi i odaziv samih izlagača, a bilo je sto prijavljenih, što se tiče kategorija i kobasica i salama, da bude postala tradicija. Ovdje je vrhunska zabava, ali i vrhunski kulinarski doživljaj s obzirom da je ipak tu stručna komisija od petero ljudi predvođen Tomislavom Špičekom, koja je imala puno posla i valorizirala sve ove kobasice. Mislim da ima budućnost s dvije strane, jedna je da ljudi naprave kvalitetan domaći proizvod i dobiju za to potvrdu, a druga strana je turistička – rekao je Končić.

Organizatori su Općina Stubičke Toplice, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata KZŽ te Turistička zajednica Općine Stubičke Toplice.

 

Podijeli članak:

Povezani članci

Izdvojeno

Najnovije

/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?