Kulinarska olimpijada, najstarije, najveće i najraznovrsnije međunarodno kulinarsko natjecanje na svijetu, održava se više od 100 godina te okuplja najbolje kuhare i slastičare sa svih kontinenata željnih dokazivanja i predstavljanja svojih kulinarskih sposobnosti.
Ove godine će se kroz razne kategorije u Stuttgartu predstaviti više od 3.000 kuhara i slastičara iz više od 70 zemalja svijeta, među njima i Regionalni tim Varaždinske županije koji čini osam članova te dvoje individualaca uz prateće osoblje. Riječ o kuharima iz poznatih varaždinskih restorana i škola iz Varaždinske i Međimurske županije.
Za svoje predstavnike na Kulinarskoj olimpijadi Varaždinska je županija u ponedjeljak upriličila prijem, a pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutin Vincek istaknuo je da se od svakog natjecanja uvijek očekuju rezultati no da je u ovom je slučaju ipak najvažnije sudjelovati.
-Ne mislim pritom sudjelovati kao puki promatrač, nego kao medij koji može apsorbirati neke ideje, naučiti nešto novo, a sve u svrhu promocije Varaždinske županije i njezine enogastronomije, njezinih tradicionalnih autohtonih proizvoda, prvenstveno onoga po čemu smo prepoznati, a kuhari su taj medij koji omogućava da se i za naš proizvod čuje izvan granica Republike Hrvatske. U suradnji s Udrugom kuhara radimo na promociji i zaštiti tradicionalnih proizvoda, želimo im dati određenu prepoznatljivost. U našem kraju su manje-više svi s njima upoznati, ali reklama van granica Hrvatske samo može pomoći – rekao je Vincek.
Dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni, ujedno tajnik Udruge kuhara Varaždinske županije istaknuo je da će Kulinarska olimpijada biti veliki skup struke na jednom mjestu te pružiti mogućnost edukacije kroz međusobne razgovore, prezentacije i promocije.
-Mislim da je to vrijedno iskustvo za ove mlade ljude iz Varaždinske županije od kojih neki idu prvi put, a neki su već bili na dva natjecanja, kao što je Svjetski kup u Luxembourgu i Kulinarska olimpijada 2000. u Stuttgartu. Mi već više od 20 godina odlazimo na takva natjecanja i tu se izmjenjuje struktura naših članova u timu, a ovo je prezentacija Varaždinske županije i mogućnost edukacije te mogućnost da ti kuhari dobiju „vjetar u leđa” i da kasnije mogu u svojim restoranima na temu tradicionalnih proizvoda pripremati naša jela i da ona budu u rangu svjetskih trendova u gastronomiji – kazao je Crleni.
I naš prvi zlatni kuhar smatra da rezultati nisu najbitniji.
-Veselimo se svakom uspjehu boljem od ranijih. Tim i struktura ljudi koja taj tim vodi pokušava im omogućiti da se kroz treninge tijekom cijele godine u restoranima pripreme za to natjecanje. Treba pratiti trendove, ovo je skupi sport jer je odlazak na takvu Olimpijadu red veličine ovog Regionalnog tima blizu 20-ak tisuća eura, sva druga nacionalna natjecanja, kada govorimo o nacionalnim timovima ili penju se do 50 ili 60 tisuća eura. Znači, ozbiljna stvar i ozbiljna ulaganja, ako želite nešto ozbiljno postići – zaključio je Crleni.
U timu koji odlazi na Kulinarsku olimpijadu je mladi chef Marin Pozder koji je istaknuo da su pripreme tekle dobro, uz puno treninga i rada.
-Mi radimo u restoranima, ali nakon posla je bio trening, tako da je bilo naporno i nadamo se dobrom rezultatu. Pripremat ćemo naša tradicionalan jela, od tradicionalnih namirnica, ali na moderan način. Nama je u interesu da svoju županiju predstavimo u najboljem svjetlu i očekujemo najbolje rezultate – rekao je Pozder.
Nadamo se da će im se želje i ostvariti i želimo im sretan put na Olimpijadu koja će se u Stuttgartu održavati od 2. do 7. veljače 2024. godine.
a.kučić/sjever.hr
29.01.2024.