Kada dani postanu kraći, a vrijeme hladnije i kišovitije, toplina doma posebno dolazi do izražaja, a najviše u kuhinji, gdje nastaju mirisna, topla jela bogatih okusa koje nam jesen nudi. Jesen u kuhinji ima svoju posebnu čaroliju. Donosimo vam sezonske namirnice uz koje možete iskoristiti sve čari ovog godišnjeg doba i pripremiti nešto doista fino.
Kad pomislimo na jesen, prvo nam padne na pamet bundeva koja je bogata vitaminom A i vlaknima, a istovremeno lagana i hranjiva. Od nje se mogu pripremiti razna jela – od juhe s malo vrhnja i muškatnog oraščića, do slastica poput pite ili kolača s bundevom. Posebno je ukusna muškatna bundeva, koja svojom prirodnom slatkoćom savršeno zamjenjuje šećer u desertima.
U jesen dozrijevaju domaće jabuke hrskave, mirisne i pune svježine. Osim što su odlične za grickanje, mogu se koristiti na bezbroj načina. Dodaj ih u salatu s orasima i medom, ispeci pitu od jabuka s cimetom ili napravi domaću štrudlu kojom će zamirisati cijela kuća. Jabuke su jednostavne, zdrave i neizostavan su dio jesenske kuhinje piše indexfood.hr.
Jesenske šume pune su gljiva – vrganja, lisičarki i drugih vrsta koje obogaćuju svaki obrok. Njihov prepoznatljiv okus uklapa se u rižoto, umake ili variva. Gljive su bogate vlaknima i biljnim proteinima, a zanimljivo je da su i jedan od rijetkih biljnih izvora vitamina D, pa su odlične za prehranu u hladnijim mjesecima.
Kupus je možda skromna namirnica, ali njegovo bogatstvo hranjivih tvari teško je nadmašiti. Jesenski kupus već se pojavljuje na tržnicama, a od njega možeš pripremiti svašta – od klasične salate s bučinim uljem, preko popečaka od kupusa, pa sve do domaćeg kiselog kupusa. Osim što je ukusan, kupus je vrlo povoljan i dugotrajan.
Kruške su jedno od onih voća koje s godinama postaje sve cjenjenije. Danas ih volimo jer su sočne, mirisne i bogate vlaknima koja pomažu probavi. Savršene su u kombinaciji s orasima, sirom ili kao dodatak toplim jesenskim salatama. Kad se ispeku ili karameliziraju s medom, pretvaraju se u desert kojem je teško odoljeti.
Odvojite jedno poslijepodne i pripremite neko fino jelo od ovih sezonskih namirnica bit ćete zadovoljni, a vrijeme će vam u kuhinji brzo proći. Možda se pritom i ugodno zabavite!
Foto: arhiva