Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Lifestyle

Desert kojim su nas uveseljavale naše bake, danas pripremite - šnenokle

Autor: Robert Peharda
Desert kojim su nas uveseljavale naše bake, danas pripremite - šnenokle

Jedan od onih deserta koji budi sjećanje na djetinjstvo svakako su žličnjaci ili šnenokle. Riječ je o tradicionalnom hrvatskom desertu austrijskog podrijetla, koji se često znao naći na jelovniku naših baka.

A sve što vam je potrebno za pripremu ove ukusne slastice su jaja i mlijeko. Priprema traje oko pola sata.

Sastojci:

1 l mlijeka
5 bjelanjaka
5 žumanjaka
100 g šećera
1 žličica brašna
1 paketić vanilin šećera

Priprema započinje odvajanjem bjelanjaka od žumanjaka. Bjelanjke je potom potrebno mikserom istući u čvrsti snijeg.

U mlijeko se stave šećer i vanilin šećer, a nakon što mlijeko zakipi u njemu se ukuhava snijeg od bjelanjaka. Svaki žličnjak potrebno je kuhati otprilike po minutu sa svake strane.

Pjenjačom je potom potrebno istući žumanjke i brašno. U tako dobivenu smjesu ulijeva se mlijeko koje je ostalo od kuhanja žličnjaka, istovremeno neprestano miješajući. Lonac se potom vraća na vatru i kuha dok ne zakipi. Čitavo to vrijeme potrebno je miješati pjenjačom tako dugo dok se krema ne zgusne.

Dobivenom kremom preliju se žličnjaci i ostave se da se ohlade.

Neka vam je uslast!

Foto: recepti.index.hr
sjever.hr/recepti.index.hr
25.02.2024.

Podijeli članak:

Povezani članci

notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?