Tražite savršeni recept za keksiće koji izgledaju i imaju okus kao iz snova? Čokoladni raspucanci idealan su izbor za sve ljubitelje čokolade. Ovi mekani keksići intenzivnog čokoladnog okusa i mirisne arome ruma zasigurno će oduševiti vaše nepce i unijeti veselje u svaku priliku. Recept smo pronašli na Coolinarika.com.
SASTOJCI
210 g oštrog brašna
220 g čokolade za kuhanje
55 g maslaca
100 g šećera
2 jaja
1/2 žličice praška za pecivo
Malo ruma
Prstohvat soli
Šećer u prahu za uvaljavanje
PRIPREMA
Za pripremu čokoladnih raspucanaca, prvo u posudi pomiješajte oštro brašno s prstohvatom soli kako biste pripremili suhe sastojke. U međuvremenu, na pari rastopite čokoladu za kuhanje zajedno s maslacem, miješajući dok ne dobijete glatku i sjajnu smjesu. U drugoj posudi izmiksajte jaja sa šećerom i malo ruma dok smjesa ne postane svijetla i kremasta, a šećer se potpuno rastopi.
U smjesu s jajima polako umiješajte rastopljenu čokoladu, pazeći da se sve sjedini u homogenu masu. Zatim postupno dodajte brašno i ručno miješajte dok se svi sastojci ne povežu u čvrsto tijesto. Pokrijte posudu s tijestom plastičnom folijom i ostavite je u hladnjaku najmanje četiri sata, kako bi se smjesa dobro stisnula i postala pogodna za oblikovanje.
Kada ste spremni za pečenje, zagrijte pećnicu na 170°C. Izvadite tijesto iz hladnjaka i žličicom grabite male porcije veličine oko 2,5 cm u promjeru. Oblikujte ih rukama u kuglice, a zatim svaku kuglicu obilno uvaljajte u šećer u prahu. Kuglice slažite na pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući dovoljno razmaka između njih jer će se tijekom pečenja malo raširiti.
Pecite keksiće oko 10 minuta, pazeći da zadrže svoj karakterističan "raspucani" izgled. Nakon pečenja, ostavite keksiće da se ohlade prije nego što ih pospremite u hermetički zatvorenu posudu, kako bi ostali svježi i mekani. Ovaj recept omogućuje izradu otprilike 56 keksića, ovisno o veličini koju odaberete.
FOTO: printscreen Coolinarika