Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Zagorje

Svečano otvoreni 27. Susreti za Rudija, ono najbolje tek nas očekuje – stižu Rafalei, Krila Oluje, padobranci...

Autor: A. Kučić
Svečano otvoreni 27. Susreti za Rudija, ono najbolje tek nas očekuje – stižu Rafalei, Krila Oluje, padobranci...

Ovog se vikenda u Gornjoj Stubici održava dosad sadržajima najbogatija letačka manifestacija „Susreti za Rudija”, a svečano je otvorenje upriličeno u nedjelju u podne u Spomen parku Rudolfa Perešina, polaganjem vijenaca i paljenjem lampiona u znak sjećanja na našeg legendarnog pilota, junaka Domovinskog rata poginulog u akciji Bljesak 1995. godine.

Prije svih, vijenac su položili članovi Perešinove obitelji, a potom i Ivica Olujić, izaslanik predsjednika i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH Zorana Milanovića, njegov savjetnik za obranu koji je i otvorio Susrete.

Izaslanstvo koje je položilo vijenac uime Vlade RH predvodio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik premijera Andreja Plenkovića.

Medved je izrazio zadovoljstvo što zajedno s brojnim braniteljima nazoči obilježavanju sjećanja na Rudolfa Perešina.

- Kroz njegov životni i ratni put oslikava se sudbina hrvatskog naroda.U najtežim trenucima domovinskog rata, Rudi prepoznaje kroz što prolazi hrvatski narod, otima zrakoplov prelijeće u Austriju, dolazi, stavlja se na raspolaganje Hrvatskoj vojsci, sudjeluje u svim akcijama i operacijama i, nažalost, na oltar domovine polaže život u operaciji Bljesak. Puno je toga što možemo učiti iz života iz domoljublja Rudija Perešina i zato je jako važno da se tradicionalno 27 godina održavaju ovih susreti. Zahvaljujem Zagrebačkom zrakoplovno-tehničkom savezu Rudolf Perešin, načelniku općine Gornja Stubica, svima koji sudjeluju u organizaciju ovih susreta, dakako i Ministarstvu obrane i Ministarstvu unutarnjih poslova koji svojim doprinosom osnažuju ove susrete. Ono što me posebno radoje je da će ove godine Hrvatsko zagorje prelijetati i višenamjenski borbeni avioni Rafalei u čast našem Rudiju – rekao je Medved.

Istaknuo je kako vjeruje da će Susreti doprinijeti tome da mladi ljudi prepoznaju vojni poziv, odnosno poziv vojnog pilota kao svoju budućnost, ali i da hrvatski narod nikad neće zaboraviti Rudija. 

- U kolektivnoj svijesti našeg naroda je Rudolf  Perešin, svi hrvatski branitelji su svjesni da sloboda koju danas imamo zaista nije darovana i da ju dugujemo Perešinu i našim hrabrim hrvatskim braniteljima, da čuvamo sjećanje na njih i da njihovo domoljublje, njihovu ljubav prema domovini pronosimo na buduće generacije – kazao je Medved.

Izrazio je zadovoljstvo što se u partnerstvu s općinom gradi Spomen hiža za Rudija koja će, naglasio je, kroz svoj sadržaj omogućavati, poglavito mladim generacijama  uvid u život i ratni put Rudolfa Perešina. 

Image

- U Spomen hiži bit će zapravo oslikana naša novija povijest, bit će oslikan Domovinski rat, sve složenosti, sve teškoće koje smo kao narod prošli. Sve to činimo za buduće generacije, da se ne zaboravi kako smo i na koji način obranili svoju zemlju, a u zahvalu njima koji su živote položili za slobodu – zaključio je Medved.

Vijenac su položili i general bojnik Mihael Križanec, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, izaslanici zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, Luka Juroš i Marijana Sumpor te predsjednik Skupštine Grada Zagreba Joško Klisović, a izaslanstvo Krapinsko-zagorske županije predvodio je župan Željko Kolar.

- Ponosno stojim ovdje 12. puta po redu kao župan, s mislima koje danas posvećujemo legendarnom heroju Domovinskog rata Rudolfu Perišinu i svim ostalim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima. Svaki hrvatski branitelj, svaki stanovnik Republike Hrvatske, Hrvat koji je 90-ih godina uzeo pušku u ruke i krenuo u Domovinski rat koji nam je bio nametnut, gdje smo se s punim pravom branili svoju domovinu, je častan i veliki čovjek za mene. Posebni su oni koji su položili život na oltar domovine, a bilo je još onih posebnijih i jedan od njih je Rudolf Perišin. I onaj trag koji je on ostavio neće nikada nestati u našim srcima niti u povijesti Hrvatskog naroda. I ne pada danas kiša, plače nebo. Neka mu je vječna slava i hvala njemu i svim hrvatskim braniteljima – poručio je župan Kolar.

Image

Počast Rudolfu Perešinu odalo je i izaslanstvo Općine Gornja Stubica na čelu s načelnikom Jasminom Krizmanićem koji je naglasio da su Susreti za Rudija prilika da se sjetimo svih onih koji su dali život u Domovinskom ratu, svih heroja Domovinskog rata. I on se osvrnuo na gradnju Spomen hiže koja, kazao je, ide svojim tijekom.

- Moramo poštivati zakon, riječ je o javnom novcu, moramo provesti postupak javne nabave, a to se nekad ne odvija onako kako bi mi željeli i to na neki način usporava cjelokupni proces, no Hiža je ovog trenutka u fazi  građenja,. Što se tiče samo završetka, očekujemo da ćemo iduće godine potpisati ugovor s Ministarstvom hrvatskih branitelja i s Krapinsko-zagorskom županijom nastaviti radove do kraja i u tom ciklusu od godinu dana očekujemo da bi Spomen hiža bila u funkciji – izjavio je Krizmanić.

Image

Uz strana izaslanstva, lampione u znak sjećanja na Rudija upalili su i brojni mještani.

Bogat letački program počet će u 15 sati. Nastupit će letjelice Sinus 9A-UGG, Eurostar 9A-UJN,  Savanah 9A-DIS, C-172 HZNS – Hrvatskog zrakoplovnog nastavnog središta, zatim DA-20 ili PA-44 HZNS-a te po prvi put dva aviona Rafale F3R HRZ-a. 

Najavljen je i skok vojnih padobranaca iz helikoptera UH-60 Blackhawk HRZ-a, prelet helikoptera, nastup Bell 206 MUP-a, Akro zona Pilatus PC-9 Slovenske vojske, AW 139 - MUP HR, nastup Bell 206 Slovenske vojske te akro grupa ' Krila Oluje'. 

Podijeli članak:

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?