Now Reading:
Tehnologija međimurske tvrtke za recikliranje biootpada u Herešinu
Full Article 2 minutes read

Tehnologija međimurske tvrtke za recikliranje biootpada u Herešinu

Kompanija Tehnix d.o.o. iz Donjeg Kraljevca u prostorima Komunalca d.o.o. svečano je potpisala ugovor za projekt „Dogradnja, unapređenje i opremanje postrojenja za recikliranje odvojeno sakupljenog biootpada u kojem se provodi tehnološki proces kompostiranja u Herešinu“.

Ugovor vrijedan 14,9 milijuna kuna sa PDV-om potpisali su Nataša Tetec, predsjednica Uprave Komunalca, Goran Međurečan, član Uprave Komunalca, i Đuro Horvat, direktor društva Tehnix d.o.o.

Projekt se provodi kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.” te je sufinanciran bespovratnim sredstvima Europske unije. Projekt je započeo 4. studenog 2019. godine, a završava 4. siječnja 2022. godine. Lokacija na kojoj će se provoditi je Marovska ulica u Herešinu.

Projekt se odnosi na izgradnju dvije hale na postojećoj Kompostani na površini od 4017 m2, koje će služiti za zaprimanje, obradu i pred obradu biootpada te proizvodnju komposta. U jednoj će hali biti laboratorij za praćenje samog procesa kompostiranja tako da će se u svakom procesu dobiti kvalitetan kompost. Bit će ugrađene dvije sabirne jame za tehničke vode, po jedna u svakoj hali, a napravit će se i recirkulacija vode za daljnje zalijevanje. Uz dvije hale sagraditi će se i natkriveni dio gdje će se skladištiti gotov kompost, nova pakirnica za vreće od 10 do 50 kilograma, a nabavit će se i novo sito za prosijavanje, drobilica za usitnjavanje, novi utovarivač za manipulaciju biorazgradivim otpadom te napraviti još jedna praonica za vozila. Kapaciteta postrojenja je 9000 tona biootpada godišnje.

Cilj projekta je smanjiti količinu otpada koji se odlaže na odlagalište te povećati iskorištavanje biootpada kompostiranjem, što su ciljevi zacrtani na lokalnim, nacionalnom, ali i europskom nivou. Projekt doprinosi i ispunjavanju ciljeva Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske koji je zacrtan do 2022. godine.

sjever.hr / tehnix.hr

24.01.2021.

Input your search keywords and press Enter.