Now Reading:
Krenula isplata stipendija za učenike u srednjem strukovnom obrazovanju. Među njima i nekoliko stotina stipendija od 1.500 kuna mjesečno za učenike na sjeveru Hrvatske
Full Article 3 minutes read

Krenula isplata stipendija za učenike u srednjem strukovnom obrazovanju. Među njima i nekoliko stotina stipendija od 1.500 kuna mjesečno za učenike na sjeveru Hrvatske

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava već četvrtu godinu zaredom provodi projekt „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“, u sklopu šireg projekta „Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja“, za koji je u ovoj i idućoj školskoj godini osigurano čak 250 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda (ESF).

U proteklom je razdoblju za ovu poticajnu mjeru zabilježen veliki porast interesa među samim učenicima, što je ove školske godine rezultiralo s rekordne 5.382 prijave. S obzirom na to kako su u kolovozu 2019. godine bila osigurana sredstva za dodjelu 3.100 stipendija, uloženi su dodatni napori kako bi se pronašla dodatna sredstva za provedbu ovog projekta.

„Prepoznajući važnost deficitarnih zanimanja u Hrvatskoj, kao i sve veću potrebu gospodarstvenika za kvalitetnom radnom snagom, mi na ovaj način želimo dati svoj doprinos i pokazati put kojim se naše mlade može motivirati na obrazovanje u srednjim strukovnim školama te stvoriti sve moguće preduvjete kako bi oni svoju budućnost vidjeli upravo ovdje“, ističe ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Dodajmo da će na području Međimurske županije ove stipendije primati 186 učenika Tehničke škole Čakovec, Graditeljske škole Čakovec i Gospodarske škole Čakovec. Učenicima Srednje škole u Krapini uručene su nedavno 104 stipendije, dok je za područje Krapinsko-zagorske županije ukupno 275 stipendija u iznosu od 4.950.000 kuna te 34 potpore poduzetnicima i obrtnicima koji izvode naukovanje u ukupnom iznosu od 2.023.526,24 kuna.

Ministar dodaje kako je intencija Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u što većoj mjeri udovoljiti zahtjevima učenika koji se obrazuju u sustavu vezanih obrta za dodjelom stipendija, imajući pritom u vidu poticanje školovanja upravo u onim zanimanjima koja su tražena na tržištu rada te koja po završetku školovanja omogućavaju mladima zaposlenje u struci ili ulazak u svijet poduzetništva registracijom vlastitog obrta.

www.sjever.hr 24.03.2020.

Input your search keywords and press Enter.