Now Reading:
Daljnja ulaganja u zdravstvo i obrazovanje: Međimurska županija za gotovo 4000 srednjoškolaca osigurava potporu od 300 kuna, uskoro stiže i 87 novih liječnika
Full Article 3 minutes read

Daljnja ulaganja u zdravstvo i obrazovanje: Međimurska županija za gotovo 4000 srednjoškolaca osigurava potporu od 300 kuna, uskoro stiže i 87 novih liječnika

Nakon što je u srijedu predstavljen plan razvoja Međimurske županije do 2027. godine, na sjednici Županijske skupštine u četvrtak predstavljen je još jedan dokument, provedbeni plan Županije do 2025. godine te odlučeno kako slijede daljnja ulaganja u zdravstvo i obrazovanje.

Naime, kako je pojasnio međimurski župan Matija Posavec jedna od značajnijih odluka koje su vijećnici i vijećnice prihvatili je jednokratna financijska pomoć svim srednjoškolcima na području županije po čemu će Međimurska županija opet biti jedna od prvih u Hrvatskoj.

-Radi se o 3608 srednjoškolaca i 300-injak srednjoškolaca koji se školuju izvan Međimurske županije koji će početkom školske godine dobiti pomoć i potporu od 300 kuna i to je još jedna u nizu potpora uz prijevoz, asistente, stipendije, deficitarna zanimanja, potpore studenata – rekao je Posavec najavivši kako će idući tjedan biti potpisan i ugovor o prijenosu vlasništva depadanse koja je dosad bila u vlasništvu Republike Hrvatske Domu za starije i nemoćne osobe.

Procijenjena vrijednost nekretnine je oko 28 milijuna kuna. Uz ove odluke, Međimurska županija ide i u daljnja ulaganja u zdravstvo. Osim što redovito ulaže u obnovu zgrada, ulaže i u ono još bitnije, ljude. Tako će, zahvaljujući odluci vijećnika i vijećnica, u Međimurje uskoro doći novih 87 liječnika. Naime, raspisat će se 63 specijalizacije iz 30 medicinskih područja, a najviše iz područja anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine i 16 subspecijalizacija iz 13 područja u Županijskoj bolnici Čakovec te 8 specijalizacija u Zavodu za javno zdravstvo.

-To je ukupno 87 specijalizacija i subspecijalizacija u narednom razdoblju što je jedan dokaz da uz sva ulaganja u kvalitetniju zdravstvenu zaštitu u smislu infrastrukturnih ulaganja ne zanemarujemo i vrlo odgovorno i strateški promišljamo o budućnosti o dovoljnom broju liječnika u našem zdravstvenom sustavu – pojasnio je čelni čovjek Međimurske županije.

Vijećnici su raspravljali i o tuči koja je 25. i 27. svibnja pogodila Međimurje nakon čega je župan proglasio prirodnu nepogodu što je temelj da se poljoprivrednici djelomično obeštete, a što je usvojila i Vlada.

-Međutim, osnova za raspisivanje javnog poziva je donošenje programa potpora male vrijednosti. Za Međimursku županiju to konkretno znači 6,6 milijuna kuna. Kad se usvoji na Županijskoj skupštini ide prema Ministarstvu poljoprivrede na evaluaciju i nakon toga se raspisuje javni poziv na koji se poljoprivrednici mogu javiti – kazao je Posavec.

Da Međimurska županija nastavlja ulagati u obrazovanje i zdravstvo dokazuje i jučer potpisan ugovor o rekonstrukciji kuhinje u Osnovnoj školi Goričan u vrijednosti od 300.000 kuna što će biti realizirano tijekom ljetnih mjeseci te činjenica da je u planu rekonstrukcija i dogradnja 15 škola kako bi se na području cijele županije stvorili uvjeti za jednosmjensku nastavu. Uz to, u četvrtak će biti potpisan i ugovor o rekonstrukciji Odjela pedijatrije u Županijskoj bolnici Čakovec vrijedan više od 4 milijuna kuna.

-Ovo ljeto je izuzetno aktivno, radimo proaktivno i nadam se da ćemo sve zacrtane ciljeve ispuniti sukladno očekivanjima i našim prijedlozima – zaključio je Posavec.

Na dnevnom redu bilo je i konsolidirano izvješće proračuna za 2021. godinu koje u odnosu na 2020. godinu bilježi smanjenje nedostataka prihoda. U 2021. godini, u odnosu na 2020. godinu Županija je bez proračunskih korisnika prepolovila nedostatak prihoda.

-Proračun je izvršen u 100%-nom iznsou i povećan je u odnosu na izvorno planiranje. Prema iznijetim pokazateljima proračun je stabilan – rekao je predsjednik Skupštine Dragutin Glavina.

tklopotan / www.sjever.hr
14.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.