Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Varaždinska regija

Od 10 tisuća radnika do njih 600: Varteks službeno u stečaju, dužni su na sve strane, a situaciju komentirao i Plenković!

Autor: Nikolina Pofuk Bajz
Od 10 tisuća radnika do njih 600: Varteks službeno u stečaju, dužni su na sve strane, a situaciju komentirao i Plenković!

Varteks, koji je više od 100 godina bio simbol mode i kvalitete, kako u Varaždinu, tako i u cijeloj Hrvatskoj, Trgovačkom je sudu predao prijedlog za otvaranje stečaja.

Nekadašnji tekstilni div nekada je zapošljavao preko 10 tisuća radnika, a imao je i Levi'sov pogon u Novom Marofu. Varteks danas ima zaposlenih nešto više od 600 radnika koji su, podsjetimo, u svibnju izašli na ulice zbog neisplate plaća. Bio je to, recimo, početak samoga kraja, jer svega dva mjeseca nakon toga, predsjednik Uprave Varteksa, Karlo Koprek, Trgovačkom sudu u Varaždinu predao je prijedlog za otvaranje stečaja.

Kao stečajni razlog navodi se više neizvršenih osnova za plaćanje u razdoblju dužem od 60 dana i neisplata tri uzastopne plaće, a prijedlog je predan svega nekoliko dana nakon što je Koprek sa Varteksovim radnicima održao sastanak u kojoj su radnici Upravi dali zeleno svjetlo za pokretanje stečaja.

Kako je tada rekao Koprek, ova solucija bolja je za radnike jer će im se na taj način isplatiti zaostale plaće, ali će to biti ujedno i prilika za stečajnog upravitelja za nastavak poslovanja Varteksa.

Zajedno sa prijedlogom stečaja, Trgovački sud u Varaždinu ujedno je zaprimio i potvrdu FINA-e o Varteksovoj blokadi računa i novčanih sredstava ovršenika prema kojoj su evidentirana 64 dana neprekidne blokade Varteksa. Odnosno, evidentirano je 68 blokada u zadnjih šest mjeseci s ukupnim neizvršenim osnovama za plaćanje u iznosu od 2.246.670 eura.

Objavljen je i trošak plaća radnika za mjesec svibanj koji iznosi 593.046 eura, dok su prosječni mjesečni troškovi u 2023. godini iznosili ukupno 1.531.220,54 eura. Predana je i tablica prema kojoj iznos dospjelih kredita – glavnica i kamata iznosi 16,61 milijun eura, a dospjelih tražbina domaćih vjerovnika (uključivo nagodbe) od 4,26 milijuna eura.

Najveći vjerovnici HBOR i ZABA

U dokumentaciji je predan i popis nekretnina i hipoteka u industrijskom krugu čiji su najvažniji založnici, po istom redu prvenstva, HBOR s 5 milijuna eura i ZABA s 5,9 milijuna eura, zatim ponovno s istim redom prvenstva na drugom mjestu nalaze se ERSTE banka s 6 milijuna eura i HBOR s 6 milijuna eura. Slijede najveći dioničari - Stjepan Čajić s 4 milijuna eura i njegova tvrtka Stype CS d.o.o s ukupno 19 milijun eura, te Nenad Bakić s 12 milijuna eura.

Priložena je i dokumentacija o nekretninama van Hrvatske pa tako Varteks posjeduje pet nekretnina u Srbiji procijenjene vrijednosti od 1.276.700 eura, te dvije nekretnine u Bosni i Hercegovini procijenjene vrijednosti 87.700 eura.

Službeno proglašen stečaj

Nakon predaje prijedloga, Trgovački sud u Varaždinu tako je u četvrtak službeno otvorio stečaj Varteksa, a za stečajnog upravitelja imenovan je Tomislav Đuričin iz Varaždina.

Kako stoji u rješenju Trgovačkog suda, pozivaju se vjerovnici viših isplatnih redova stečajnoga dužnika da u roku od 60 dana od dana objave ovog rješenja prijave svoje tražbine stečajnome upravitelju Đuričinu, a ročište vjerovnika na kojem će se ispitati prijavljene tražbine, odnosno ispitno ročište održat će se 8. listopada te će se tada odlučivati i o daljnjem tijeku postupka.

Sve komentirao i premijer Plenković

Kako to obično biva, o Varteksu su se oglasili i mnogi političari, a situacija je komentirao čak i premijer Andrej Plenković u utorak prilikom posjeta novom Podravkinom pogonu za preradu rajčice. Rekao je kako mu je žao što je kompanija poput Varteksa došla u takvu poziciju.

- To je dobar, kvalitetan brend. Nažalost, tu su se te vlasničke strukture izmijenile tako da je sada pozicija ovakva kakva je. Naravno da mi nije drago da jedan takav brend, i u konačnici kompanija koja je bila slika Varaždina na neki način, došla u tu situaciju. To su, nažalost, okolnosti koje su se dogodile nevezano za državu, to je pitanje upravljanja i poslovanja partnera - komentirao je premijer Plenković.

n.p.bajz/sjever.hr

21.07.2024.

Podijeli članak:

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?