Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Hrvatska i svijet

Stižu nova pravila koja će šokirati kupce sa Temua, AliExpressa i Sheina

Autor: Marijana Sopek
Stižu nova pravila koja će šokirati kupce sa Temua, AliExpressa i Sheina

Bruxelles planira uvođenje carina na jeftinu robu kupljenu iz kineskih internetskih trgovina poput Temua i Sheina, s ciljem zaustavljanja uvoza nestandardne robe iz Kine.

Kako prenosi jutarnji.hr, Europska komisija će kasnije ovog mjeseca predložiti ukidanje trenutnog praga od 150 eura, ispod kojeg se artikli mogu kupovati bez carine, a izvještava Financial Times. Glavne ciljne platforme su Temu, AliExpress i Shein.

Prema komisiji, prošle godine je u EU uvezeno 2,3 milijarde artikala ispod tog bescarinskog praga. Uvoz e-trgovine se više nego udvostručio, premašivši 350.000 artikala u travnju, što je gotovo dvije isporuke po kućanstvu. Kina koristi subvencionirane poštanske troškove, što omogućava isplativo slanje jeftine robe zračnim putem.

Nove mjere bi se primjenjivale na sve online trgovce koji izvan EU dostavljaju izravno kupcima unutar EU. Amazon, sa sjedištem u SAD-u, obično koristi prodavače sa sjedištem u Europi.

Još jedna moguća mjera je obavezna registracija velikih platformi za plaćanje PDV-a online, bez obzira na vrijednost prodanih artikala.

Od 2021. godine, paketi poslani tvrtkama iz EU već plaćaju PDV bez obzira na vrijednost paketa, ali su oslobođeni plaćanja carine. Komisija je već prošle godine predložila ukidanje praga za carine, ali sada bi usvajanje te mjere moglo biti ubrzano kako bi se obuzdao val jeftinog uvoza, prenosi jutarnji.hr.

sjever.hr/jutarnji.hr
10.07.2024.

Podijeli članak:

Povezani članci

/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?