Now Reading:
KUD Pregrada jedini hrvatski predstavnik na Međunarodnom festivalu folklora Kozarsko kolo u Prijedoru: „Ono što nas povezuje je druženje, pjesma, gluma, ples“
Full Article 4 minutes read

KUD Pregrada jedini hrvatski predstavnik na Međunarodnom festivalu folklora Kozarsko kolo u Prijedoru: „Ono što nas povezuje je druženje, pjesma, gluma, ples“

KUD Pregrada sudjelovao je na Međunarodnom festivalu folklora „Kozarsko kolo“ u Prijedoru koji okuplja kulturno-umjetnička društva iz više zemalja.

Festival folklora trajao je od 25 lipnja do 1. srpnja, a folklorna sekcija KUD-a Pregrada nastupila je uz pratnju tamburaške sekcije na svečanom koncertu festivala, u petak 28. lipnja 2024. U pratnji su im bili i predsjednik KUD-a Goran Horvat i potpredsjednica gradskog vijeća Grada Pregrade Davorka Filipčić.

Razgovarali smo s voditeljicom projekta KUD-a Pregrada Lucijom Vrhovski koja nam je podijelila njihovo iskustvo sudjelovanja na poznatom festivalu folklora u Bosni i Hercegovini.

-Ovaj međunarodni festival organizira Udruženje za očuvanje tradicije iz Prijedora koje je član nacionalne sekcije CIOFF-a BiH s čije je strane i stigao poziv za gostovanje. Festival je ove godine ugostio društva iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Meksika, Grčke, Bugarske, Poljske i Kolumbije, a KUD Pregrada nastupio je kao jedini predstavnik iz Hrvatske – istaknula je Vrhovski.

Voditeljica projekata nam je rekla kako je nastup bio obogaćen koreografijom „Zagorski pušlek“ koja je autentično prikazala plesove i pjesme Hrvatskog zagorja, tako da su predstavljali njihov kraj, Zagorje i Pregradu.

-Sve se uvježbavalo pod budnim okom voditelja folklorne sekcije Ivana Gorana Matoša, a gostovanje je bilo jako lijepo, članovi su puni dojmova. Ovo je bila prilika za upoznavanje s drugim kulturama, za sklapanje prijateljstava, kontakata među društvima, a našim članovima dalo je poticaj da i dalje ustraju u uvježbavanju novih koreografija- naglasila je Vrhovski.

Predsjednik KUD-a Pregrada Goran Horvat i potpredsjednica gradskog vijeća Grada Pregrade Davorka Filipčić s ostalim predstavnicima skupina

Također je zahvalila Krapinsko-zagorskoj županiji i Gradu Pregradi na prepoznavanju njihovih projekata i sufinanciranju realizaciji njihovog gostovanja u BIH.

U Prijedoru je nastupilo dvadesetak naših članova iz folklorne i tamburaške sekcije – rekla je Lucija Vrhovski te nastavila kako KUD Pregrada inače broji preko pedeset članova, aktivno njeguje tradiciju kroz svoje raznolike sekcije – folklornu, tamburašku, dramsku, dječju folklornu sekciju te vokalni sastav „Strune“. Sve sekcije vrijedno rade tijekom godine, a ovakvi nastupi dođu nam kao nagrada za sav uloženi trud- dodala je Lucija.

Njihovi nastupi često slave lokalnu kulturu i običaje, a što se tiče nastupa i predstava koje KUD Pregrada izvodi, mogu se pohvaliti raznolikim repertoarom.

Naš cilj je ne samo očuvati tradiciju, već je i približiti mlađim generacijama kroz naše predstave i nastupe. Osim toga aktivno sudjelujemo u lokalnim manifestacijama poput Festivala vinskih popevki i napitnica koji se održava u sklopu manifestacije Branje grojzdja u Pregradi- naglasila je voditeljica projekata KUD-a.

Dramska skupina kako nam je rekla Lucija izvodi najčešće komedije na kajkavskom narječju, a ove godine su premijerno izveli melodramu „Želim malo ljubavi“.

-Ova melodrama donijela nam je nagrade na Smotri u organizaciji ZAKUU Krapinsko-zagorske županije, a reakcija publike bila je odlična, bili su oduševljeni i ispratili su nas ovacijama i pljeskom- istaknula je Lucija i dodala kako ih povezuje druženje, pjesma, gluma i ples.

Prije ljetnog zasluženog odmora KUD Pregrada ima još nekoliko aktivnosti i projekata za realizirati.

-Vokalni sastav Strune organizira koncert “La musica di notte” 27. srpnja u 20 sati na Trgu Gospe Kunagorske, taj koncert pripremamo treću godinu za redom, a do 31. srpnja otvoren je natječaj za prijavu novih i već izvođenih skladbi za 8. Festival vinskih popevki i napitnica koji se održava krajem rujna u sklopu manifestacije Branje grojzdja- nabrojala je Lucija Vrhovski.

Uvijek su im dobrodošli novi članovi, a svi zainteresirani mogu se javiti i preko njihove Facebook stranice te dobiti sve informacije koje ih zanimaju.

e.rukav/sjever.hr 07.07.2024.

Input your search keywords and press Enter.