Now Reading:
KUD DONJI VIDOVEC Predsjednik Nikola Matulin: Sloga, zajedništvo i poštivanje drugoga temelji su našega Društva
Full Article 6 minutes read

KUD DONJI VIDOVEC Predsjednik Nikola Matulin: Sloga, zajedništvo i poštivanje drugoga temelji su našega Društva

Kulturno-umjetničko društvo Donji Vidovec osnovano je 1989. godine na inicijativu nekoliko prijatelja, zaljubljenika u folklor i dramski amaterizam s ciljem okupljanja članova i očuvanja pjesama i plesova karakterističnih za Donji Vidovec.

Kako nam je rekao predsjednik Društva Nikola Matulin, od samog početka prisutan je bio i dramski amaterizam kojemu se dalo dosta pažnje i upravo je na području dramskog amaterizma Društvo postizalo velike rezultate u Međimurju.

– Društvo se nekoliko puta plasiralo na državni susret dramskih amatera na kojem je ujedno 1995. godine Gabrijel Matulin, danas pokojni, proglašen najboljim glumcem amaterom Hrvatske. Folklorna i tamburaška sekcija također su se razvijale, nizale su nastupe u Hrvatskoj i susjednoj Mađarskoj – kazao je uvodno Matulin te dodao da je KUD u početku brojio 20-ak članova, dok se danas može pohvaliti sa 70 aktivnih članova.

Najaktivnije su, navodi Matulin, mlađa folklorna i tamburaška te starija folklorna i tamburaška sekcija, a tijekom godina djelovale su i dramska, foto-video te recitatorska sekcija koje trenutno malo stagniraju, ali se vrlo rado okupe ako to zahtijeva neka manifestacija ili događaj.

Kako govori naš sugovornik, Društvo se također može pohvaliti činjenicom da uz mnogo truda uspijeva održavati dječji folklor, razvijati ga i stalno uključivati nove članove u skupinu.

– Interesi današnjih osnovnoškolaca uglavnom su mobitel, igrice i tome slično. Kako smo mi nekada odlazili na probe da bismo se družili, danas se tako mladi okupljaju na društvenim mrežama – na veliku žalost. Tu je uloga nas starijih da djecu pridobijemo na razne načine da se uključe u rad Društva, da budu prihvaćena, da se osjećaju dobro, da se druže, putuju i budu kreativna te u tome i uspijevamo. Koronavirus je tu uvelike odmogao, nažalost, došlo je i do raspada nekih folklornih skupina, no mi se ne damo i ulažemo sve snage i znanje da održavamo Društvo na okupu i da uspijevamo u radu – objasnio je predsjednik KUD-a.

Potvrda njihova truda je, dodaje, to što su na županijskoj Smotri dječjeg folklornog stvaralaštva, koja se održava u Maloj Subotici, dvije godine zaredom proglašeni najuspješnijom folklornom skupinom, a također su redoviti sudionici državnih smotri u Zagrebu, Kutini, Đakovu i Vinkovcima.

Čuvari tradicije

U svom djelovanju, KUD, prije svega, naglasak stavlja na očuvanje narodnih pjesama i plesova, njihovo uvježbavanje i prenošenje na mlađe naraštaje. Ponosni su što su prepoznati ambasadori kulture kako u svojemu kraju, Hrvatskoj, tako i u inozemstvu.

Probe održavamo redovito, dva ili više puta tjedno, i to na način da sekcije vježbaju odvojeno pa zatim imamo zajedničke probe. Održavamo razna okupljanja i druženja te putujemo na smotre i festivale. Uvijek nas vesele putovanja na folklorne festivale u inozemstvo jer je to novi doživljaj, prilika za upoznavanje folklornih skupina, vidimo nešto novo i uglavnom se dobro provedemo. To je jedan od važnih elemenata očuvanja i držanja članova na okupu – istaknuo je Matulin, čiji je KUD dosad nastupio na raznim manifestacijama, a brojne je i organizirao.

Naime, Društvo je već nekoliko godina domaćin i organizator Međunarodne smotre dječjeg folklornog stvaralaštva „Majci na dar“, koja je ove godine održana deveti put, te međunarodnog Festivala folklora i tradicije Vidovo.

– To je veliki izazov za naše društvo, ali s veseljem pristupamo svakoj nadolazećoj manifestaciji. Od 2022. godine organizatori smo i manifestacije Advent u Vidovcu na koju smo također ponosni. Sudjelujemo na svim manifestacijama u općini i susjednim mjestima, smotrama folklora u Donjoj Dubravi, Maloj Subotici te na mnogim smotrama u Hrvatskoj, od kojih valja spomenuti Đakovačke vezove i Vinkovačke jeseni (dječja i glavna manifestacija za starije folkloraše) – govori predsjednik KUD-a.

Što se tiče inozemnih nastupa, KUD Donji Vidovec gostovao je u Pragu u Češkoj, i to dva puta na Folklornom festivalu, zatim u Ohridu u Sjevernoj Makedoniji, nekoliko puta u rumunjskom gradu Carei i poljskom Krakowu, a stalni su gosti Hrvatskom kulturnom društvu Međimurje-Ljubljana u Sloveniji s kojim njeguju dobre prijateljske odnose. Tu je još niz nastupa u Mađarskoj, Bosni i Hercegovini te drugim državama, dodaje Matulin.

– Svaki nastup za nas je po nečemu poseban. Ako baš moram nešto izdvojiti, meni su osobno draga gostovanja u Pragu, Krakowu i Ohridu. Od gostovanja u Hrvatskoj izdvojio bih FAKS festival u Rovinju te nastupe na Đakovačkim vezovima i Vinkovačkim jesenima. To su manifestacije koje okupljaju više stotina zaljubljenika u folklor iz zemlje i inozemstva te je to jedan poseban doživljaj koji se ne prepričava, već ga je potrebno doživjeti – naglašava Matulin.

Sloga i zajedništvo

Predsjednik donjovidovečkoga KUD-a kao posebnost Društva ističe slogu, zajedništvo i poštivanje drugoga.

– To podrazumijeva da kod nas možete naići na to da se druže osobe između kojih je dobna razlika možda pet, možda 10, a možda i 30 godina. Nitko nikome ne smeta, vladaju sloga i zajedništvo, što je temelj i važno je za očuvanje društva. Smatram da smo u tome uspješni i da nas to „održava na životu“. Dok se radi, radi se, dok se zeza, zeza se – na to su članovi naučeni – rekao nam je.

Osim toga, navodi, nastoji se održavati kvaliteta u nastupima, što je vrlo bitno ne samo zbog pohvala, nego to, prije svega, veseli izvođače i članove udruge.

Predsjednik Matulin ujedno je iskoristio priliku kako bi zahvalio svim simpatizerima, sponzorima i donatorima KUD-a, ali i pozvao nove zaljubljenike folklora da se pridruže Društvu.

– Hvala načelnici Općine Donji Vidovec Bojani Petrić, roditeljima malih folkloraša i našim voditeljicama Magdaleni Krištofić i Gordani Zvošec. Hvala i svim članovima koji ulažu svoje slobodno vrijeme u rad društva te pozivam sve i poručujem onima koji su voljni priključiti se Društvu da su dobrodošli, a pogotovo djeca i mladi na kojima znamo da sve ostaje – poručio je za kraj Nikola Matulin.

foto: privatna arhiva
mlpetrinjak/sjever.hr
06.07.2024.

Input your search keywords and press Enter.